Hoe groei je op in hoogbouw?

28
Jul
2020

Onze collega Annely is afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst met haar afstudeerproject ‘Grow up, opgroeien in hoogbouw’. In haar onderzoek heeft de volgende vraag centraal gestaan: Kan architectuur in een hoogstedelijke context bijdragen aan de sociale ontwikkeling van het opgroeiende kind? Zij is zelf opgegroeid in een dorp met alle vrijheid en ruimte om de wereld te ontdekken. Met alle verdichting in steden vroeg zij zich af hoe kinderen opgroeien in hoogbouw met letterlijk een kloof tussen de voordeur van je huis naar de stoep.

De toren die Annely heeft ontworpen op de Zuidas zal niet alleen woningen bevatten, maar ook een bibliotheek en een buitenschoolse opvang. Met een ontdekkingsroute voor kinderen in de wordt de groei en ook de verantwoordelijkheid verbeeld van een kind. Zo bevindt zich een collectieve ruimte als verlenging van de woningen boven in het gebouw, waar het jongste kind onder ouderlijk toezicht veilig kan spelen. Verder in het gebouw bevind zich o.a. een speelveld op het ‘stadsbalkon’ van de bibliotheek en een hangmat over de boekenkasten om je favoriete boek te lezen. De ontdekkingsroute loopt uit in het plein voor het gebouw met een skatebaan en een trap op het zuiden voor jong en oud.

Wij zien dit onderwerp als zeer actueel en een inspirerend voorbeeld nu er zoveel verdicht wordt in de stad en hoogbouw ook bij gezinnen steeds populairder wordt. Gefeliciteerd Annely, met het mooie afstudeerproject en je diploma voor Master Architectuur!

Fotograaf: Verbeelding Fotografie

Download het bestand

Laatste nieuwsberichten