Stationsomgeving Bunnik

24
Feb
2023

De Twaalf Apostelen is een verouderd, steenachtig kantorengebied direct naast het station in Bunnik. De behoefte aan woningen is groot in de regio Utrecht, terwijl dit kantorengebied kampt met leegstand. De locatie ligt strategisch goed als woonlocatie, door de nabijheid van het station en het Utrecht Science Park. Daarnaast ligt het ook midden tussen de aantrekkelijke landschappen van de Kromme Rijn, de buitenplaatsen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

SVP, OKRA landschapsarchitecten en CROSS Architecture wonnen in 2021 samen de selectie voor het opstellen van een gebiedsvisie voor het stationsgebied. Gekeken hierbij is zowel naar het gebied, de ontwikkeling van het station en ook naar de plek in de regio.  

Het ontwerpteam heeft zich ondergedompeld in Bunnik om samen met  maar ook met de samenwerkingspartners Royal BAM Group nv Certitudo Capital Portaal en LEKSTEDEwonen, stakeholders in het gebied, op zoek te gaan naar het DNA van Bunnik. Vanuit de gemeente waren duidelijke wensen neergelegd, zoals ruimte voor woningen voor starters en senioren, het toevoegen van kwalitatief groen en het verbeteren van de aansluiting van het station met de omliggende omgeving.  

Een paar highlights van de gebiedsvisie, die zijn vastgelegd in de Bunnikse regels, zijn:
Station Bunnik wordt het ultieme fietsstation, een nieuwe fietsbrug zorgt voor verbinding met het landschap en Odijk en vormt ook een aantrekkelijke route naar USP.
De Twaalf Apostelen transformeert naar een aantrekkelijke woonbuurt met een centraal park. Het groene karakter maakt het echt Bunniks, het landschap is altijd dichtbij. Verdichten en vergroenen gaan dan ook hand in hand met ruimte voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de auto’s centraal parkeren in een parkeervoorziening langs het spoor. Tussen het spoor en de A12 is ruimte voor bedrijven en kantoren. Het komend jaar wordt de visie verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan.


Gemeente Bunnik heeft een korte samenvatting van de plannen in onderstaande video gezet, waarbij SVP stedenbouwkundige Maartje Luisman ook aan het woord komt.

Download het bestand

Laatste nieuwsberichten

woningen leegstand woonlocatie gebiedsvisie stationsgebied fietsstation fietsbrug woonbuurt verdichten vergroenen klimaatadaptatie biodiversiteit stedenbouwkundige