Uit de ingezonden visies is Onder de Zeeuwse zon als winnaar uit de bus gekomen bij de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst. Samen met Oceans of Energy, Viskwekerij Neeltje Jans BV en Wageningen Marine Research zal SVP dit project loslaten in de Zeeuwse wateren. Bij de prijsvraag vraagt NederLandBovenWater om innovatieve, inspirerende en uitvoerbare ideeën voor duurzame energie. Zoals de naam al doet vermoeden zal het plan zich richten op de wateren van Zeeland. Het is een combinatie van mosselteelt en zonne-energieproductie in een nieuw adaptief landschap. Adaptief betekent: aangepast voor een specifieke omstandigheid. Per locatie gaan we samen met betrokken partijen een gesprek aan over de landschappelijke inpassing. Door natuur-inclusieve drijvende eilanden te ontwikkelen waar, boven water zonne-energie wordt opgewekt en onder water, mosselen worden gekweekt maken we optimaal gebruik van de ruimte in de Zeeuwse wateren. Het idee draagt bij aan de energietransitie door lokaal schone energie te leveren zonder aanspraak te maken op schaars landoppervlak. Ons land heeft een historie in het maken van landschappen en dit is een kans om onze status als innovatief (Zee)land opnieuw waar te maken.
Naast dat dit plan de sleuteloplossing is voor de ruimtelijke dilemma’s op land en op zee, wordt er ook een geïntegreerd systeem aangeboden voor duurzaam voedsel, lokale energievoorziening en waardevolle natuur.
Mosselen versterken het ecosysteem en de waterkwaliteit met hun zuiverende eigenschappen. Maar er is ook een kans om bestaande educatie en toerisme locaties uit te breiden met exhibities over duurzaamheid. De kansen voor de energietransitie en de mosselvisserijsector zijn onbegrensd. Dit maakt van Zeeland de koploper en het wereldlaboratorium voor samenwerking van het eco-, voedsel-, en energiesysteem. Een concept dat aansluit bij de Nederlandse maritieme traditie.
<quote_02>"Een vindingrijk en mooi afgebakend voorstel,waarin mosselteelt wordt gecombineerd metde productie van zonne-energie"<quote_02><quote_author_02>- jury Energielandschap van de toekomst<quote_author_02>
Hoewel we globaal denken, beginnen we lokaal. Kleinschalig, met een niet commercieel voorbeeldproject in de binnenhaven van Neeltje Jans waarbij hangcultuurmosselen worden gekweekt naast drijvende zonneplatformen. Een essentiële stap met als doel de combinatie van de twee technologieën te optimaliseren en om stakeholders te laten zien wat het idee voor hen kan betekenen.
In de tweede uitvoeringsstap ligt de nadruk op de uitwerking en implementatie van een locatie-specifiek ontwerp van de combinatie van energie-, mosselproductie en de landschappelijke inpassing ervan.
In de laatste stap worden drijvende zonneproductieplatformen gecombineerd met offshore mosselproductie. Dit idee past goed in de visie van meervoudig ruimtegebruik voor de Noordzee.