Anterieure overeenkomst BuitenStad

5
Dec
2023

SVP heeft in samenwerking met Copijn landschapsarchitecten het stedenbouwkundig plan opgesteld voor BuitenStad, de nieuw te verrijzen woonwijk in Hoorn. BuitenStad ligt op een steenworp afstand van het station en zal ondanks de dichtheid van de wijk een verrassend groene plek worden. Op 31 oktober 2023 ondertekenden de gemeente Hoorn, STED Development en LVS de anterieure overeenkomst, die een belangrijke stap betekent richting de realisatie van dit ambitieuze project. Daarmee volgt ook meteen het nieuws dat SVP doorgaat met de uitwerking van het landschap en de bebouwing van BuitenStad in opdracht van Bouwbedrijf De Nijs.

Gemeente Hoorn heeft de ambitie uitgesproken ‘meer stad’ te willen worden. Om dat voor elkaar te krijgen zijn gebieden aangewezen waar aanzienlijk kan worden verdicht of waar gebieden getransformeerd kunnen worden tot nieuwe woonwijken. BuitenStad is, naast Poort van Hoorn, één van deze grote, nieuwe ontwikkelingen. De toekomstige wijk ligt enerzijds dicht bij het station en de binnenstad, en anderzijds ook direct aan het natuurrijke buitengebied. Daarmee is de locatie leidend geweest voor het stedenbouwkundig concept van BuitenStad: een bijzonder woonmilieu waar stad en landschap letterlijk met elkaar worden verweven.

Het woonprogramma bestaat uit meerdere gebouwtypologieën en is bedoeld voor diverse doelgroepen. Ondanks de ambitie voor het aantal te bouwen woningen voelt het plan luchtig aan met oog voor de menselijke maat. Het plan bouwt in hoogte af vanaf de stadszijde richting het landschap, wat goed samengaat met de zoninval in de hoven. Een licht kleurenpalet in aardse tonen zorgt voor een rustige beeldkwaliteit. De architectuur vormt daarmee een passend decor voor het royaal aanwezige landschap, dat door het gehele plan heen loopt. Een ruim grondpakket boven de parkeergarage en supermarkt maakt het mogelijk de bomen en overige beplanting in de hoven volledig te kunnen laten groeien, en zo de naam BuitenStad eer aan te doen.

Vogelvlucht impressie
Woontoren
Woonhof
Plein

Download het bestand
binnenstedelijk verdichting wonen woningopgave natuurinclusief stationsgebied buitenstad hoorn svp architectuur stedenbouw amersfoort hoogbouw woningbouw