De Hengelose Es

5
Apr
2023
schets Van den Broek en Bakema

De laatste fase van naoorlogse wijk De Hengelose Es is opgeleverd. Een bijzondere wijk waarin de afgelopen jaren een ingrijpende herstructurering plaatsvond.

De wijk, ooit ontworpen door Van den Broek en Bakema (het huidige Broekbakema), is ontstaan vanuit het vriendschapsmodel: hoogbouw, middelhoogbouw en laagbouw staan hand in hand met elkaar in de wijk als ware het een gezin.

De wijk kampte 50 jaar later met tal van problemen en woningcorporatie Welbions besloot een groot deel van de wijk te slopen en nieuw leven in te blazen. In opdracht van Koopmans Bouwgroep B.V. en ERA Contour maakte SVP een nieuw (integraal) plan voor de wijk waarin het ‘vriendschapsmodel’ nieuwe betekenis kreeg. Ditmaal staan niet de gebouwen maar de mensen centraal, willen we ontmoeting faciliteren op alle schaalniveaus: op het niveau van de buurt, de nieuwe bouwblokken en op woningniveau. De landschapsarchitect in dit project is Adviesbureau Haver Droeze

Alle laagbouw is vervangen door nieuwbouw, twee flats bleven staan en zijn gerenoveerd. De wijk ligt op een unieke plek aan de rand van park´t Weusthag. In het stedenbouwkundig plan wordt deze unieke kwaliteit letterlijk de wijk ingehaald door de beide flats in te passen in een centraal park. De vingers van het park lopen diep de wijk in, het park ´wortelt´ in de wijk, waardoor iedereen het gevoel heeft aan het park te wonen. De orthogonale stedenbouwkundige structuur van de wijk wordt verzacht door het landschappelijke ontwerp van het park met olifantenpaadjes die kris kras door het gebied lopen. Wadi´s zorgen voor waterberging en natuurlijk reliëf in het gebied. Bestaande bomen zijn waar mogelijk ingepast en zorgen voor een volwassen groenstructuur. De stoere baksteen zorgt voor samenhang tussen de hoog- en laagbouw.

Download het bestand
naoorlogse wijk herstructurering middelhoogbouw laagbouw woningcorporatie nieuwbouw stedenbouwkundig landschappelijke ontwerp olifantenpaadjes wadi waterberging groenstructuur hengelo svp architectuur stedenbouw overijssel