SVP ondersteunt de buurt

23
Mar
2023

Met de invoering van de autoluwe binnenstad in Amersfoort zag een aantal bewoners kansen om de inrichting van hun buurt rond het kruispunt St. Joseph te verbeteren. Bewoners van onder meer de Bloemendalsestraat, Weverssingel, Bloemendalse Binnenpoort en ’t Zand in Amersfoort wilden al langer een oplossing om de buurt veiliger en prettiger te maken. Ze benaderden de buren van SVP, een bureau op het gebied van stedenbouw en architectuur, om samen een plan te maken voor de herinrichting van hun buurt. Buurvrouw Marion van der Voort van Bureau voor Gebiedscommunicatie werkte ook graag mee.

Tijdens bijeenkomsten met bewoners en ondernemers zoals Kafé Van Zanten kwamen de belangrijkste verbeterpunten voor de buurt aan bod. Zo moest het kruispunt St. Joseph veiliger worden, moest er een oplossing komen voor de fietsers die vaak tegen de richting in fietsen op de Weverssingel en was er behoefte aan meer wandelruimte en groen.

Omgeving St. Joseph mooier, groener én veiliger

Karlijn Verwers, stedenbouwkundige bij SVP, bestudeerde de uitgangspunten en maakte met de input van de bewoners een voorstel: “Het is echt leuk om met de bewoners na te denken over de verbetering van dit historische deel van Amersfoort. Samen is het goed gelukt om suggesties te ontwikkelen om dit stukje stad mooier, groener én veiliger te maken.”

De auto is te gast

Eén van de uitgangspunten die Karlijn verwerkte in het plan is dat er meer ruimte komt voor groen en dat de auto te gast is. Stoepen maken plaats voor bestrating op één niveau met duidelijke zones voor wandelen, fietsen en de auto. Dat zorgt voor meer veiligheid en plek voor extra bomen en geveltuintjes.

De gemeente aan zet

Veel bewoners reageerden enthousiast op de belangeloze inzet van SVP en de vertaling die ze maakten van hun wensen. Nu is de gemeente aan zet om het plan om te zetten in concrete buurtverbetering. Dat is niet alleen fijn voor de bewoners, maar ook voor alle bezoekers aan deze prachtige plek in de stad.

Download het bestand
tijdvooramersfoort kafevanzanten amersfoort keistad SVP stedenbouw autoluw herinrichting architectuur binnenstad stadsontwikkeling leefbarebuurt stedenbouwkundige buurtverbetering kruispunt verkeer persbericht leefbaarheid