Van garageboxen naar POWERHOUSES

22
Mar
2021

Wat levert het op als we garageboxen inzetten voor de huisvestingsopgave? En dan specifiek voor jongeren zonder thuis? SVP nam voor woningbouwvereniging Ieder1 hun bezit in drie naoorlogse wijken in Deventer onder de loep en telde maar liefst 395 garages met potentie.

In het ontwerpend onderzoek dat SVP deed werden voor de meest voorkomende situaties stedenbouwkundige typologieën en verschillende woonoplossingen bedacht. Alles bij elkaar goed voor 500 POWERHOUSES.  

Woonpioneer voor VPRO Tegenlicht

Het initiatief in Deventer is niet onopgemerkt gebleven. Het project is aangemeld voor de pioniersverkiezing 2021 van VPRO’s tegenlicht, die dit jaar in het teken staat van woonpioniers. Op aanstaande zondag 21 maart, NPO 2 22.05 uur wordt in de aflevering ‘Wonen buiten de box’ aandacht gegeven aan de pioniersverkiezing en kan er worden gestemd.

Uitrol naoorlogse wijken

De ontworpen woonoplossingen variëren van zelfstandig wonen tot meer collectief en zijn altijd een combinatie van woningen voor ‘vragers’ en ‘dragers’. Het gaat dus niet alleen om het leveren van een bijdrage aan de prangende vraag naar woningen maar ook heel nadrukkelijk om het oplossen van een sociaal-maatschappelijk vraagstuk. Elk type is modulair te bouwen, van de superkleine ‘box-in-box’ woning die in een garage wordt geschoven tot de ‘skinny’, een echt huis van 48 m2. In dit ontwerpend onderzoek zijn de wijken van Deventer als onderlegger gebruikt maar de woonoplossingen die we presenteren kunnen ook in andere wijken of andere steden worden uitgerold. Met name in de naoorlogse wijken in Nederland kan met de onderzochte oplossingen een enorme hoeveelheid aan woningen gerealiseerd worden.

SVP voerde het onderzoek uit in opdracht van de coalitie POWERHOUSES: een samenwerking tussen Humanitas Deventer, Konnected (werkleerbedrijf Deventer), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Woonbedrijf ieder1. Deze samenwerking biedt arrangementen die thuisloze jongeren nodig hebben om kans te maken op een waardevol bestaan.


Bekijk hier het boek over de POWERHOUSES.

Download het bestand