Award Label
Award Label
overzicht projecten

Eikenstein

Jeugdgevangenis maakt plaats voor wonen en zorg

Respect voor historie

In opdracht van Fakton Capital Group en Plegt-Vos werkt SVP integraal aan een stedenbouwkundig plan voor de nieuwe woonbuurt en aan de architectuur voor de herontwikkeling van het pand. Het monumentale gedeelte van het complex wordt in oude glorie herstelt en biedt straks ruimte aan een combinatie van sociale woningen en zorgwoningen. De recentere aanbouwen op het achterterrein worden gesloopt.

Voormalig jeugdgevangenis

De voormalige tuchtschool en jeugdgevangenis Eikenstein in Zeist is niet meer in gebruik. Het gemeentelijke monument vormt het pareltje van een grotere ontwikkellocatie die ruimte gaat bieden aan een inclusieve woonbuurt waar ontmoeting centraal staat. Op deze prachtige open plek tussen de bomen is een mix van sociale huur, vrijesector-, huur- en koopwoningen bedacht, gegroepeerd in clusters rondom een nieuwe parkachtige ruimte in het hart van het gebied. De woningen hebben gebouwde terrassen of grenzen aan de groene bosrand waardoor iedereen aan het groen woont.

Stedenbouwkundig plan in beeld

Eikenstein heeft in de nieuwe situatie twee gezichten. Het historische gezicht vanaf de Utrechtseweg blijft en wordt versterkt. Vanaf de andere zijde, zichtbaar vanaf de Laan van Eikenstein oogt de nieuwe woonbuurt groen, ook met zicht op het monumentale hoofdgebouw. Naast het monument komen twee nieuwe appartementengebouwen die naar achteren staan vanaf de Utrechtseweg gezien, waardoor het monument haar karakteristieke groene voortuinen behoudt. De dienstwoningen krijgen een nieuwe (publieke) functie.

Nieuw in dit plan zijn de zijvleugels voor het monument. Een eigentijdse toevoeging die met dezelfde liefde en aandacht voor detail wordt uitgevoerd, waarmee ooit het monument is gebouwd. In het monument komen appartementen waarvan een deel is bedoeld voor mensen met een lichte (verstandelijke) beperking die zelfstandig wonen.

Aan de achterzijde van het monument komen vier clusters met een mix van grondgebonden woningen. De bewoners krijgen zicht op het monument dat prominent  zichtbaar wordt aan de groene centrale parkruimte. De woningtypes zijn nu iets verder uitgewerkt maar de woningen zijn nog niet ontworpen. Bewoners en bezoekers kunnen in de toekomst met de auto het gebied in via de Laan van Eikenstein. Het groene hart van de woonbuurt blijft autovrij. Download hier het boekje met het stedenbouwkundig plan van augustus 2021.

L: De te slopen bebouwing heeft in deze illustratie een lichte kleur - R: Dit is een schematische  schets. De nieuwe gebouwen zijn nog niet ontworpen. De nieuwe toevoeging heeft op deze illustratie een lichte kleur.

Plan door participatie

Zoals SVP graag doet werken we ook hier met participatie. Open Monumentendag 2020 en 2021 waren voor ons de uitgelezen kans om het jarenlang voor de buitenwereld afgesloten complex in de huidige staat te laten zien. Maar natuurlijk ook om de toekomstplannen voor Eikenstein te presenteren! Ruim 400 omwonenden uit Zeist, nieuwsgierigen en kunstliefhebbers stonden soms tot een uur in de rij om een rondleiding te krijgen langs de oude cellen, luchtplaatsen en gemeenschappelijke ruimtes.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
stedenbouw stedenbouwkundig plan architectuur zorgwoningen zorg Eikenstein Zeist monument ontwikkellocatie wonen

Nog meer zien van SVP?

Architectuur
Stedenbouw
Wonen
Binnenstedelijk
Alle projecten
Renovatie en Transformatie
Zorg
Landschappelijk wonen
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person