Award Label
Award Label
overzicht projecten

Krasnojarsk

Masterplan met Nederlands tintje voor Siberische stad Krasnojarsk
 • Opgave
  Masterplan voor uitbreidingswijk
 • Programma
  ca. 5.000 woningen en bijbehorende voorzieningen
 • Locatie
  Rusland, Krasnojarsk, Solnechny
 • Opdrachtgever
 • Gerealiseerd
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Tektonika
 • Ontwerp
  2016-2017
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
KrasnojarskKrasnojarsk

In 2016-2017 maakte SVP in samenwerking met het Russische architectenbureau Tektonika een masterplan voor een nieuwe gebiedsontwikkeling van 4.530 woningen.
De stad Krasnojarsk ligt 4000 km ten oosten van Moskou en is de meest Oostelijke miljoenen stad van Siberië. De stad groeit snel en overal worden in Aziatische stijl woontorens gebouwd. De investeerder van de betreffende plot wilde een concurrent woon-en leefmilieu aanbieden aan de rand van de stad en vroeg daarom aan SVP om een stedenbouwkundig masterplan op te stellen vanuit de Nederlandse visie op stedenbouw.

Samenwerken als kracht

Een goed plan maak je niet alleen. Zeker niet in het buitenland. Daar heb je lokale kennis voor nodig – zeker ook voor de wet- en regelgeving. Maar wel met een frisse Nederlandse blik, zowel op de inhoud als op de samenwerking. SVP exporteerde de ‘pressure-cooker’ samenwerkingsmethodiek naar Rusland. We organiseerden een drie-daagse workshop in Krasnojarsk waarin de eerste contouren van het plan samen bepaald werden. Aan de hand van verschillende scenario’s zijn kansen en mogelijkheden onderzocht. Maar niet voordat de gezamenlijke ambitie was vastgesteld. Tijdens een tweede workshop, dit keer in Nederland, bezochten we Nederlandse referenties en werkten het concept verder uit tot een stedenbouwkundig plan.

Een integraal ontworpen gezonde stadswijk

Het plangebied is uniek gelegen op een helling met prachtig uitzicht boven de stad Krasnojarsk. Door slim gebruik te maken van het reliëf kunnen gebouwde parkeeroplossingen gemaakt worden waardoor het gebied voor een groot deel autoluw is – voor Russische maatstaven een ongekende nieuwe kwaliteit. In plaats van de traditionele monotone woontorens ontwierp SVP een plan met samengestelde bouwblokken met aantal torens als accenten. De torens in het plan kunnen zo lager worden en worden onderdeel van de compositie van het bouwblok. Een sportief rondje in de nieuwe wijk verbindt de bijzondere openbare ruimte. Een duidelijke visie op de toekomstige beeldkwaliteit laat zien welke bijzondere kwaliteit gerealiseerd kan worden als stedenbouw, architectuur en landschap integraal ontworpen worden.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
masterplan rusland integraal pressure cooker
Alle projecten
Gebiedsvisie
Binnenstedelijk
Stedenbouw