Award Label
Award Label
overzicht projecten

Hof van Liz

Nieuwe wijk ingepast in bestaand groen
 • Opgave
  Stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitplan en architectuur
 • Programma
  25 grondgebonden woningen en 75 appartementen
 • Locatie
  Leusden
 • Opdrachtgever
  Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. en Stichting Omthuis
 • Gerealiseerd
  2022
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Adviesbureau Haver Droeze
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
Hof van LizHof van Liz

Ruim honderd woningen zijn gerealiseerd in 'Hof van Liz' in Leusden. Een typisch SVP-project omdat we deze buurt integraal hebben vormgegeven. Naast de stedenbouwkundige uitgangspunten heeft SVP ook het beeldkwaliteitsplan en de architectuur van de appartementengebouwen en grondgebonden woningen ontworpen. Haver Droeze heeft het landschap ontworpen. Door deze integrale aanpak kun je met elkaar meerwaarde creëren die je terugziet in deze fijne woonbuurt met een eigen identiteit.

Wonen in Hof van Liz betekent wonen in het groen dichtbij het centrum van Leusden in het vroegere dorp Hamersveld. Aan de westzijde ligt de Groene Zoom waar de appartementengebouwen liggen. Aan de noordzijde, grenzend aan een woonbuurtje, ligt een autoluwe woonstraat met vrijstaande en twee-onder-een-kap-woningen.

Sterk samenhangend beeld

De architectuur gaat op in de parkachtige omgeving, onder meer door het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen. Omdat we dezelfde materialen en details toepassen bij zowel de appartementengebouwen als de woningen is er een sterke samenhang in architectuur.

<quote_01>“De stedenbouwkundige opzet, de openbare ruimte en de architectuur vormen een eenheid in de bestaande groene context”<quote_01><quote_author_01> - Marjon Mors, architect SVP<quote_author_01>

Woonpark

Vanwege de ontsluiting in de vorm van een kronkelende oprijlaan en de hoge bomen op de locatie krijgt de woonbuurt het karakter van een klein woonpark. Ook de groene ruimte tussen de bebouwing en de groene randen dragen daar aan bij. Parkeren is zoveel mogelijk opgelost in halfverdiepte parkeervoorzieningen onder de appartementengebouwen.

Het haakvormige gebied is getransformeerd tot een parkachtige, samenhangende woonbuurt.

Volwassen groen behouden

Bij de inrichting van het gebied is zoveel mogelijk waardevolle beplanting, zoals grote eikenbomen, behouden. Dat geeft een 'volwassen' parkachtige sfeer aan de nieuw ontsproten wijk. Het smalle wandelpark met sloot aan de noordzijde van het gebied is ook gebleven en is door Haver Droeze geïntegreerd in de nieuw aangelegde waterhuishouding. Uiteraard is het project Hof van Liz gasloos en is voldaan aan de energiezuinige maatstaven van gemeente Leusden.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
stedenbouw architectuur beeldkwaliteitplan gebiedsvisie masterplan gebiedsontwikkeling verdichting natuurinclusief klimaatadaptief leusden hof van liz sociale huurappartementen vrije sector huurappartementen koopappartementen twee-onder-één-kap woningen vrijstaande woningen.
Alle projecten
Architectuur
Binnenstedelijk
Stedenbouw
Wonen