Award Label
Award Label
overzicht projecten

Nieuwe Es

Door de herstructurering is het nu een wijk voor iedereen
 • Opgave
  Stedenbouwkundig plan, inrichtingsplan en architectonisch ontwerp woningen t.b.v. herstructurering na-oorlogse woonwijk
 • Programma
  229 woningen
 • Locatie
  Hengelo
 • Opdrachtgever
  Koopmans Bouwgroep
 • Gerealiseerd
  Gefaseerd opgeleverd 2021-2022
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Adviesbureau Haver Droeze
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
Nieuwe Es Nieuwe Es

De wijk Hengelose Es Noord was toe aan een nieuwe impuls. Wij maakten het stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitplan voor de herstructurering en de architectuur van de nieuwbouw voor ‘de Nieuwe Es’. Een integraal ontwerp waarin Haver Droeze de inrichting van het landschap heeft ontworpen.

Stedenbouwkundige uitgangspunten

We bliezen de principes ‘licht, lucht en ruimte’ (de basis van het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan) nieuw leven in. Nu heeft de wijk een nieuwe, frisse identiteit die optimaal profiteert van de bijzondere ligging: goed bereikbaar, naast een park en midden in de stad.

De kenmerkende flatgebouwen zijn gebleven en de orthogonale structuur van de nieuwe woningen is een verwijzing naar de oorspronkelijke stempelwijk. Dankzij nieuwe woontypologieën en een mix van woonprogramma’s is het nu een gedifferentieerde, groene woonwijk met verschillende woonsferen en een mix van mensen.

Verschillende woonsferen leiden tot een gevarieerde groep bewoners.

Woningen met een stoere en eigentijdse uitstraling

Mede dankzij de sculpturale baksteenarchitectuur heeft de Nieuwe Es een stoere en eigentijdse uitstraling die zich onderscheidt van de omliggende woonwijken. Zo is ook de link gelegd met de bestaande flats. Drie basistypen woningen (vrijstaande woningen, tweekappers en rijwoningen met verschillende beukmaten, sociale huur en koop in verschillende prijsklassen) wisselen elkaar af en zorgen voor rust en samenhang, maar ook variatie. De drielaagse woning met plat dak legt de link naar de grotere korrel van de flats waardoor het totaal één geheel vormt.

Drie basistypes zorgen voor rust, samenhang en subtiele variatie.

In het beeldkwaliteitsplan hebben we spelregels opgenomen voor de renovatie van deze flats waardoor de gewenste eenheid geborgd is. De grondgebonden woningen zijn uitgevoerd in drie kleuren metselwerk met een rijke detaillering. De hoofdstructuur van de gevels is streng en ingevuld met diverse metselwerkverbanden. Ook de dakkapel is gemetseld waardoor deze onderdeel is van de hoofdvorm.

Gemetselde dakkapel is onderdeel van de hoofdvorm.
Een voorbeeld van de rijke detaillering in het metselwerk.

Parkachtige sfeer behouden

De naburige parkachtige sfeer is doorgetrokken in de woonbuurten waardoor de verkeersontsluiting tot een minimum beperkt blijft; korte lusjes prikken de wijk in vanaf de hoofdontsluiting. Natuurlijk zijn fietsers en voetgangers wel overal welkom. De groene aanblik is versterkt door de groene erfafscheidingen en de informeel slingerende paadjes die de woningen met het park en de speelplekken verbinden. De wadi’s zijn een belangrijke schakel in de waterberging van het gebied.

Op de plankaart van de herstructurering is de groene structuur goed te zien.
No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
Stedenbouw architectuur beeldkwaliteitplan herstructurering gebiedsontwikkeling hengelo hengelose es
Alle projecten
Architectuur
Stedenbouw
Wonen