Award Label
Award Label
overzicht projecten

Ouderenhuisvesting De Amerhorst

Kwaliteitsimpuls voor de buurt
 • Programma
  Appartementengebouw met 36 appartementen en zorgcomplex met 3 woongroepen en ondersteunende functies
 • Ontwerp
  Heden
 • Opdrachtgever
  Habion en Slokker Groep
 • Oppervlakte
  7.000 m²
 • Locatie
  Zandbergenlaan, Amersfoort
 • In samenwerking met
  Adviesbureau Haver Droeze
 • Start bouw
  2025
 • Oplevering
 • Gebruiker
  Amaris Zorggroep
 • FSI
Ouderenhuisvesting De AmerhorstOuderenhuisvesting De Amerhorst

Aan de rand van het Leusderkwartier in Amersfoort ligt de Amerhorst; een complex voor ouderenhuisvesting gecombineerd met zorg. Wij ontwierpen twee toekomstbestendige gebouwen die het huidige verouderde gebouw vervangen. In het plan worden passende woningen voor diverse groepen senioren gecombineerd met verduurzaming en vergroening.

Op de prachtige locatie aan de rand van het bos komen verschillende vraagstukken samen: de grote vraag naar woningen, veranderende behoeften in de ouderenhuisvesting en -zorg, verduurzaming van het woningbestand en opwaardering van de groene en natuurlijke waarden in de woonomgeving. De nieuwbouw voorziet niet alleen in moderne seniorenwoningen, het bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt.

Levensloopbestendig wonen in diverse woonvormen

Niet iedere senior heeft dezelfde zorgbehoefte en deze kan veranderen in de tijd. Voor ouderen met een zware zorgvraag worden wooneenheden in drie woongroepen gerealiseerd in het lagere gebouw met op de begane grond algemene functies als een grand café, fysiotherapeut en een activiteitencentrum. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst, bij een eventueel veranderende zorgvraag, ook een andere functie kan krijgen. Senioren zonder of met een lichte zorgvraag kunnen zelfstandig wonen in de appartementen in de woontoren (sociale en midden-hoge huursegment). En als het nodig is, krijgen de bewoners de gewenste zorg, want die is immers dichtbij.

1. Het huidige gebouw vormt een barrière.
2. Volume opknippen om zichtlijnen te creëren.
3. Verschillende hoogtes en kleinere footprint.
Gebied krijgt kwaliteitsimpuls

Door het anders omgaan met de bouwvolumes en de toepassing van hoogbouw kan het gebied een ruimtelijke kwaliteitsimpuls krijgen. Het huidige, langgerekte gebouw wordt vervangen door twee kleinere gebouwen die ook nog eens variëren in de hoogte (5 en 10 lagen). Door de kleine footprint van de gebouwen verbetert de doorwaadbaarheid en toegankelijkheid van het stadslandgoed. Ook ontstaat een nieuw plein dat een ontmoetingsruimte voor het zorgcluster en voor de buurt is.

Twee identiteiten vormen één geheel

Voor de opdrachtgever is belangrijk dat de afzonderlijke gebouwen duidelijk herkenbaar zijn als één geheel en tegelijkertijd ook een eigen identiteit uitstralen. Het verschil in gebouwhoogte bepaalt natuurlijk al een belangrijk deel van de eigen identiteit. Deze wordt verder benadrukt door een eigen kleur steen per gebouw. De overeenkomsten zijn echter ook duidelijk te herkennen: beide gebouwen zijn opgetrokken uit metselwerk, hebben een heldere massa en 'buitenkamers' van witte baksteen die als accenten uitsteken.

Groen én duurzaam

In het ontwerp van de nieuwe Amerhorst is extra aandacht geschonken aan de overgang tussen gebouw en natuur. De terreininrichting rondom het gebouw is onderdeel van het integrale ontwerp en wordt zorgvuldig vormgegeven in samenwerking met landschapsarchitect Adviesbureau Haver Droeze. Door de meeontworpen tuinen en balkons kunnen ook bewoners die slecht ter been zijn profiteren van de verbinding met de natuur. Er wordt natuurinclusief gebouwd:

• Aan de zuidgevel ligt een geveltuin.
• Er is privégroen op balkons en in de tuinen.
• De groene erfafscheidingen zorgen voor rustige afscherming.
• Halfopen verharding voor de parkeerplaatsen laat water infiltreren.
• Er is rekening gehouden met plekken voor insecten, egels, vleermuizen en tuinvogels
• Er worden nieuwe bomen aangeplant.

Beide woongebouwen zijn ook bijzonder duurzaam en voldoen aan de BENG eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen).

No items found.
Meer weten over dit project

Voor informatie over de bouw, het kopen of huren van woningen in projecten die door ons zijn ontworpen verwijzen wij u graag door naar de desbetreffende aannemer, ontwikkelaar of woningcorporatie. Wij hebben hier geen informatie over.

stel je vraag
No items found.
appartementen architectuur binnenstedelijk verdichting combinatiegebouwen landelijk wonen herbestemmen hergebruik herstructurering interieur krimp masterplannen en gebiedsvisies welzijn openbare ruimte participatie en cocreatie renovatie utiliteitsbouw woningbouw zorg appartementen huisvesting voor ouderen ouderenhuisvesting zorgcampus zorgcluster levensloopbestendig amersfoort amerhorst Habion Amaris Zorggroep ouderenhuisvesting seniorenwoningen

Nog meer zien van SVP?

Architectuur
Zorg
Wonen
Alle projecten
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person