Aan de rand van het Leusderkwartier in Amersfoort ligt de Amerhorst; een complex voor ouderenhuisvesting gecombineerd met zorg. Wij ontwierpen twee toekomstbestendige gebouwen die het huidige verouderde gebouw vervangen. In het plan worden passende woningen voor diverse groepen senioren gecombineerd met verduurzaming en vergroening.
Op de prachtige locatie aan de rand van het bos komen verschillende vraagstukken samen: de grote vraag naar woningen, veranderende behoeften in de ouderenhuisvesting en -zorg, verduurzaming van het woningbestand en opwaardering van de groene en natuurlijke waarden in de woonomgeving. De nieuwbouw voorziet niet alleen in moderne seniorenwoningen, het bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt.
Niet iedere senior heeft dezelfde zorgbehoefte en deze kan veranderen in de tijd. Voor ouderen met een zware zorgvraag worden wooneenheden in drie woongroepen gerealiseerd in het lagere gebouw met op de begane grond algemene functies als een grand café, fysiotherapeut en een activiteitencentrum. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst, bij een eventueel veranderende zorgvraag, ook een andere functie kan krijgen. Senioren zonder of met een lichte zorgvraag kunnen zelfstandig wonen in de appartementen in de woontoren (sociale en midden-hoge huursegment). En als het nodig is, krijgen de bewoners de gewenste zorg, want die is immers dichtbij.
Door het anders omgaan met de bouwvolumes en de toepassing van hoogbouw kan het gebied een ruimtelijke kwaliteitsimpuls krijgen. Het huidige, langgerekte gebouw wordt vervangen door twee kleinere gebouwen die ook nog eens variëren in de hoogte (5 en 10 lagen). Door de kleine footprint van de gebouwen verbetert de doorwaadbaarheid en toegankelijkheid van het stadslandgoed. Ook ontstaat een nieuw plein dat een ontmoetingsruimte voor het zorgcluster en voor de buurt is.
Voor de opdrachtgever is belangrijk dat de afzonderlijke gebouwen duidelijk herkenbaar zijn als één geheel en tegelijkertijd ook een eigen identiteit uitstralen. Het verschil in gebouwhoogte bepaalt natuurlijk al een belangrijk deel van de eigen identiteit. Deze wordt verder benadrukt door een eigen kleur steen per gebouw. De overeenkomsten zijn echter ook duidelijk te herkennen: beide gebouwen zijn opgetrokken uit metselwerk, hebben een heldere massa en 'buitenkamers' van witte baksteen die als accenten uitsteken.
In het ontwerp van de nieuwe Amerhorst is extra aandacht geschonken aan de overgang tussen gebouw en natuur. De terreininrichting rondom het gebouw is onderdeel van het integrale ontwerp en wordt zorgvuldig vormgegeven in samenwerking met landschapsarchitect Adviesbureau Haver Droeze. Door de meeontworpen tuinen en balkons kunnen ook bewoners die slecht ter been zijn profiteren van de verbinding met de natuur. Er wordt natuurinclusief gebouwd:
• Aan de zuidgevel ligt een geveltuin.
• Er is privégroen op balkons en in de tuinen.
• De groene erfafscheidingen zorgen voor rustige afscherming.
• Halfopen verharding voor de parkeerplaatsen laat water infiltreren.
• Er is rekening gehouden met plekken voor insecten, egels, vleermuizen en tuinvogels
• Er worden nieuwe bomen aangeplant.
Beide woongebouwen zijn ook bijzonder duurzaam en voldoen aan de BENG eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen).