Award Label
Award Label
overzicht projecten

Uitbreiding Albert Heijn

Een toekomstbestendige winkel
 • Programma
  Vernieuwing, verduurzaming en uitbreiding supermarkt, 3 appartementen
 • Ontwerp
  2023
 • Opdrachtgever
  Supermarkt Ton Blaricum BV
 • Oppervlakte
  1500 m2 GO winkeloppervlak, 330 m2 GO wonen
 • Locatie
  Huizerweg, Blaricum
 • In samenwerking met
  Copijn
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Gebruiker
  Albert Heijn
 • FSI
Uitbreiding Albert HeijnUitbreiding Albert Heijn

Supermarkt Albert Heijn in Blaricum ligt aan de Huizerweg; een belangrijke doorgaande weg in het dorp. Albert Heijn wil blijven voldoen aan regelgeving en standaarden voor een hedendaagse supermarkt. Daarom zijn vernieuwing en verduurzaming van het interieur en uitbreiding van het huidige winkelpand noodzakelijk.

De noordzijde van Blaricum valt onder beschermd dorpsgezicht. Hoewel de uitbreiding van de Albert Heijn net niet binnen de grenzen van het beschermd dorpsgezicht ligt, sluit ons ontwerp aan bij de kwaliteiten van dit bijzondere dorp. Het nieuwe bouwdeel blijft zo laag mogelijk en sluit aan bij de uitstraling en gevelmaterialen die veel voorkomen in de historische dorpskern. De uitbreiding van de winkel wordt mogelijk gemaakt door het naastgelegen pand te slopen. Hierdoor is het ook mogelijk om drie appartementen boven de winkel te realiseren.

De toekomstige situatie met uitbreiding van de winkel.

Een ontwerp met twee gezichten

Je zou kunnen zeggen dat het ontwerp twee verschillende gezichten heeft die aansluiten bij de twee zijdes van de locatie. De zijde aan de Huizerweg is de formele voorkant waar een duidelijke nieuwe ingang van de winkel komt. De gevel wordt met horizontale houten latten bekleed, in een natuurlijke houtkleur. Een slank vormgegeven overstek aan de dakrand zorgt voor een droge entree. De uitbreiding lijkt los te staan van het bestaande winkelpand doordat tussen beide delen een terugliggende gevel komt die met klimplanten wordt bekleed. Zo voegt de uitbreiding zich binnen de stedenbouwkundige context waarbij je steeds kleinere panden ziet aan de Huizerweg.

Het aanzicht vanaf de Huizerweg.

Bij het parkeerterrein aan de achterzijde van het plan is een tweede, meer informele ingang. De uitbreiding is hier vormgegeven als een soort schuur, inclusief zwarte gepotdekselde houten planken. Dit past erg goed bij het agrarisch karakter van het dorp. Bij deze tweede entree krijgt de gevel een verbijzondering door toepassing van een andere tint hout en een andere textuur. Aan deze kant zitten ook de voordeuren naar de drie nieuwe appartementen boven de winkeluitbreiding.

De korrel past bij de schaal van Blaricum.

Herinrichting parkeerterrein en landschapsplan

Niet alleen de winkel zelf krijgt een make-over, ook het parkeerterrein en de gevels van de bestaande winkel krijgen een update. Kern van het overkoepelende landschapsplan van landschapsarchitect Copijn is om op ooghoogte meer rust en groen te creëren. Op de begane grond worden de bestaande gevels gesausd in respectievelijk wit aan de voorzijde (net als nu), en antraciet aan de achterkant, die later begroeid worden door klimplanten.

De parkeercapaciteit neemt toe, met name voor de fiets, door uitbreiding en herinrichting van het parkeerterrein. Om water in het gebied vast te houden, wordt het hemelwater in verschillende groenstroken en waterbufferende kratjes onder de bestrating opgenomen.

Albert Heijn in Blaricum kan weer jaren vooruit!

No items found.
Meer weten over dit project

Voor informatie over de bouw, het kopen of huren van woningen in projecten die door ons zijn ontworpen verwijzen wij u graag door naar de desbetreffende aannemer, ontwikkelaar of woningcorporatie. Wij hebben hier geen informatie over.

stel je vraag
No items found.
Stedenbouw architectuur beeldkwaliteitplan supermarkt uitbreiding albert heijn verduurzaming appartementen blaricum

Nog meer zien van SVP?

Architectuur
Alle projecten
Renovatie en Transformatie
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person