Award Label
Award Label
overzicht projecten

Uitbreiding Albert Heijn

Een toekomstbestendige winkel
 • Opgave
  Architectonisch ontwerp uitbreiding winkel en toevoeging woningen
 • Programma
  332 m2 wonen, 1.565 m2 commercieel
 • Locatie
  Blaricum
 • Opdrachtgever
  Supermarkt Ton Blaricum BV
 • Gerealiseerd
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Copijn Landschapsarchitecten
 • Ontwerp
  2023
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
Uitbreiding Albert HeijnUitbreiding Albert Heijn

Supermarkt Albert Heijn in Blaricum ligt aan de Huizerweg; een belangrijke doorgaande weg in het dorp. Albert Heijn wil blijven voldoen aan regelgeving en standaarden voor een hedendaagse supermarkt. Daarom zijn vernieuwing en verduurzaming van het interieur en uitbreiding van het huidige winkelpand noodzakelijk.

De noordzijde van Blaricum valt onder beschermd dorpsgezicht. Hoewel de uitbreiding van de Albert Heijn net niet binnen de grenzen van het beschermd dorpsgezicht ligt, sluit ons ontwerp aan bij de kwaliteiten van dit bijzondere dorp. Het nieuwe bouwdeel blijft zo laag mogelijk en sluit aan bij de uitstraling en gevelmaterialen die veel voorkomen in de historische dorpskern. De uitbreiding van de winkel wordt mogelijk gemaakt door het naastgelegen pand te slopen. Hierdoor is het ook mogelijk om drie appartementen boven de winkel te realiseren.

De toekomstige situatie met uitbreiding van de winkel.

Een ontwerp met twee gezichten

Je zou kunnen zeggen dat het ontwerp twee verschillende gezichten heeft die aansluiten bij de twee zijdes van de locatie. De zijde aan de Huizerweg is de formele voorkant waar een duidelijke nieuwe ingang van de winkel komt. De gevel wordt met horizontale houten latten bekleed, in een natuurlijke houtkleur. Een slank vormgegeven overstek aan de dakrand zorgt voor een droge entree. De uitbreiding lijkt los te staan van het bestaande winkelpand doordat tussen beide delen een terugliggende gevel komt die met klimplanten wordt bekleed. Zo voegt de uitbreiding zich binnen de stedenbouwkundige context waarbij je steeds kleinere panden ziet aan de Huizerweg.

Het aanzicht vanaf de Huizerweg.

Bij het parkeerterrein aan de achterzijde van het plan is een tweede, meer informele ingang. De uitbreiding is hier vormgegeven als een soort schuur, inclusief zwarte gepotdekselde houten planken. Dit past erg goed bij het agrarisch karakter van het dorp. Bij deze tweede entree krijgt de gevel een verbijzondering door toepassing van een andere tint hout en een andere textuur. Aan deze kant zitten ook de voordeuren naar de drie nieuwe appartementen boven de winkeluitbreiding.

Herinrichting parkeerterrein en landschapsplan

Niet alleen de winkel zelf krijgt een make-over, ook het parkeerterrein en de gevels van de bestaande winkel krijgen een update. Kern van het overkoepelende landschapsplan van landschapsarchitect Copijn is om op ooghoogte meer rust en groen te creëren. Op de begane grond worden de bestaande gevels gesausd in respectievelijk wit aan de voorzijde (net als nu), en antraciet aan de achterkant, die later begroeid worden door klimplanten.

De parkeercapaciteit neemt toe, met name voor de fiets, door uitbreiding en herinrichting van het parkeerterrein. Om water in het gebied vast te houden, wordt het hemelwater in verschillende groenstroken en waterbufferende kratjes onder de bestrating opgenomen.

Albert Heijn in Blaricum kan weer jaren vooruit!

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
Stedenbouw architectuur beeldkwaliteitplan supermarkt uitbreiding albert heijn verduurzaming appartementen blaricum
Architectuur
Alle projecten