Het creatieve denk- en verbeeldingsvermogen van ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen zorgt voor toekomstbestendige steden, buurten en gebouwen. Niet alleen omdat wij buiten de lijntjes kunnen kleuren, maar ook omdat wij voor anderen kunnen verbeelden hoe dat er uit zou kunnen zien. Dat doen wij met al onze kennis maar wij weten ook als geen ander hoe projecten integraal aan te pakken. En maken daar ook graag gebruik van ons brede netwerk om nog meer kennis te vergaren en koppelen. Onderzoek doen zorgt ervoor dat we verder de toekomst in kunnen kijken, beperkende gedachtegangen kunnen loslaten en een nieuwe open blik kunnen werpen.
De ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ keek in 2018/2019 met een breed consortium naar nieuwe manieren van stad maken. Dit gebeurde aan de hand van vijf testlocaties van 1 x 1 km in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De onderzoeksvraag was hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan de technische en maatschappelijke transities waar wij als samenleving voor staan. Hoe zien de nieuwe systemen en interfaces er dan uit, wat is hiervoor nodig en tot welke (eind)beelden kan dit leiden?
SVP heeft als trekker van het integrale Team Stadsvrijheid een visie heeft ontwikkeld op de oostelijke stadsrand van Utrecht. Op deze testlocatie verbinden we de trends en ontwikkelingen op het gebied van technologie en mobiliteit met de opgaven van de monofunctionele en versnipperde stadsrand. Het resultaat: een hoogwaardig stuk stad waarbij stad en landschap zijn verweven. De oplossingen zijn getest in Utrecht maar bieden leerpunten voor alle stadsranden van hedendaagse steden.
Er wordt verwacht dat tot 2040 de bevolking van Utrecht met 100.000 inwoners zal groeien, tegelijkertijd heeft de gemeente de ambitie om het autoverkeer niet te laten stijgen. Om voor een gezonde, groene en veilige leefomgeving in de toekomst te zorgen, wordt er gestreefd naar het verminderen van de auto-afhankelijkheid van bewoners. Eén van de mogelijkheden om dit te bereiken is door het gebruik van deelauto’s, deelfietsen en het overstappen op verschillende vormen van het OV en deelvervoer aantrekkelijker te maken. Buurthubs zijn een instrument om dat mogelijk te maken.
De gemeente Zaanstad was op zoek naar inspirerende concepten die hen helpen bij het verder inrichten van de Achtersluispolder. Ontwerp Veilige Omgeving daagt met de ontwerpwedstrijd ontwerpers ook uit om een veilig werk-woongebied te bedenken. De huidige situatie bestaat uit een bedrijventerrein met diverse type bedrijven, van de nautische sector tot de foodsector, maar ook bouw, distributie en dienstverlening. Enkele van deze bedrijven zitten in een hoge milieucategorie die niet passen in een gemengd gebied.
Bij het ontwerpen van een veilige omgeving worden risico’s vaak als iets negatiefs aangeduid. Een risico is een kans dat zich een probleem voordoet met een bepaalde omvang van een gevolg. Dit gevolg is echter vrijwel altijd negatief. Denk aan overstromingen bij extreem hoog water, overvallen op sociaal onveilige plekken, verkeersongelukken bij onduidelijke situaties en incidenten met gevaarlijke stoffen. Hiervoor zijn algemene veiligheidsmaatregelen afgesproken, maar in het algemeen worden deze regels bij het ontwerpen ervaren als een beperking. Zonder af te doen aan geldende veiligheidsnormen willen wij het idee van een risico anders benaderen. Wij draaien het om en zien kansen: Rooskleurige Risico's.
Uit de ingezonden visies is Onder de Zeeuwse Zon als winnaar uit de bus gekomen bij de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst. Samen met Oceans of Energy, Viskwekerij Neeltje Jans BV en Wageningen Marine Research zal SVP dit project loslaten in de Zeeuwse wateren. Bij de prijsvraag vraagt NederLandBovenWater om innovatieve, inspirerende en uitvoerbare ideeën voor duurzame energie. Zoals de naam al doet vermoeden zal het plan zich richten op de wateren van Zeeland. Het is een combinatie van mosselteelt en zonne-energieproductie in een nieuw adaptief landschap. Adaptief betekent: aangepast voor een specifieke omstandigheid. Per locatie gaan we samen met betrokken partijen een gesprek aan over de landschappelijke inpassing. Door natuur-inclusieve drijvende eilanden te ontwikkelen waar, boven water zonne-energie wordt opgewekt en onder water, mosselen worden gekweekt maken we optimaal gebruik van de ruimte in de Zeeuwse wateren. Het idee draagt bij aan de energietransitie door lokaal schone energie te leveren zonder aanspraak te maken op schaars landoppervlak. Ons land heeft een historie in het maken van landschappen en dit is een kans om onze status als innovatief (Zee)land opnieuw waar te maken.