Award Label
overzicht projecten

Brede School Boechorst

Twee scholen en een appartementencomplex in één flexibel gebouw

Flexibel op termijn

De Brede School staat aan de rand van Boechorst, een uitbreidingswijk van Noordwijk, en vormt samen met de naastgelegen appartementenblokken een afsluitend ensemble. Het volume van het gebouw loopt trapsgewijs af richting het naast gelegen parklandschap.

Op de onderste twee lagen zijn twee scholen van verschillende onderwijstypen (Montessori en Dalton) samengebracht. Op de bovenste verdieping zijn appartementen gesitueerd en op de verdieping eronder schoolwoningen. Deze schoolwoningen zijn de eerste jaren, als er in de wijk nog veel jonge kinderen zijn, bij de scholen in gebruik zijn als klaslokaal. Als het kinderaantal terug loopt worden de ruimtes tot appartementen verbouwd.


<quote_02>"De verschillende gebruikers hebben aangegeven wél met elkaar onder één dak te willen, maar in duidelijk van elkaar gescheiden delen"<quote_02><quote_author_02><quote_author_02>

Samen onder één dak

De verschillende gebruikers hebben aangegeven wél met elkaar onder één dak te willen, maar in duidelijk van elkaar gescheiden delen. De scholen zijn rondom de centraal gelegen (wijk)voorzieningen gesitueerd. De Montessorischool heeft gekozen voor grote lokalen, omdat het onderwijs voornamelijk in het klaslokaal plaats vindt. De Daltonschool wilde juist kleinere klaslokalen, omdat een deel van de activiteiten ook in aangrenzende leerpleinen plaats vindt. Deze leerpleinen liggen langs de gevel waardoor ze ruim van daglicht worden voorzien. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een rustige plek op de kop van het gebouw gekregen. De peuterspeelzaal bevindt zich op de begane grond, terwijl het kinderdagverblijf zich ook over de eerste verdieping uitstrekt. Hier liggen de naschoolse opvang en de babygroepen die een eigen dakterras hebben waar de baby's ook buiten kunnen slapen. In de BSO is een atelier en een kinderkookcafé opgenomen die ook door de scholen gebruikt worden.

Metselwerk sculptuur in 30-er jaren wijk

Het gebouw toont als één geheel en is duidelijk herkenbaar in de wijk als bijzonder gebouw. In de gevel accentueren grote glasvakken het centrale deel. De erachter gelegen trappen laten de dynamiek binnen het gebouw zien. De gevel is opgetrokken uit een gemêleerde bruine steen passend bij de rest van de wijk. In de gevel zijn technische banden opgenomen waarin de ventilatieroosters opgenomen zijn. Het gebouw is namelijk voorzien van een decentraal ventilatiesysteem.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.

Gerelateerde projecten

Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person