Award Label
Award Label
overzicht projecten

Brede School Boechorst

Twee scholen en een appartementencomplex in één flexibel gebouw
 • Opgave
  Architectonisch- en interieur ontwerp nieuwbouw Brede School, voorzieningen en woningen
 • Programma
  Totaal 5.670 m²: 2 basisscholen, bso, wijkcentrum, 6 schoolwoningen en 13 appartementen
 • Locatie
  Noordwijk
 • Opdrachtgever
  Gemeente Noordwijk
 • Gerealiseerd
  2012
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Bam Woningbouw Den Haag
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
  Brede School 4.100 m2, woningen 1.000 m2
Brede School BoechorstBrede School Boechorst

Flexibel op termijn

De Brede School staat aan de rand van Boechorst, een uitbreidingswijk van Noordwijk, en vormt samen met de naastgelegen appartementenblokken een afsluitend ensemble. Het volume van het gebouw loopt trapsgewijs af richting het naast gelegen parklandschap.

Op de onderste twee lagen zijn twee scholen van verschillende onderwijstypen (Montessori en Dalton) samengebracht. Op de bovenste verdieping zijn appartementen gesitueerd en op de verdieping eronder schoolwoningen. Deze schoolwoningen zijn de eerste jaren, als er in de wijk nog veel jonge kinderen zijn, bij de scholen in gebruik zijn als klaslokaal. Als het kinderaantal terug loopt worden de ruimtes tot appartementen verbouwd.

"De verschillende gebruikers hebben aangegeven wél met elkaar onder één dak te willen, maar in duidelijk van elkaar gescheiden delen"

Samen onder één dak

De verschillende gebruikers hebben aangegeven wél met elkaar onder één dak te willen, maar in duidelijk van elkaar gescheiden delen. De scholen zijn rondom de centraal gelegen (wijk)voorzieningen gesitueerd. Montessorischool Noordwijk heeft gekozen voor grote lokalen, omdat het onderwijs voornamelijk in het klaslokaal plaats vindt. Daltonschool Klaverweide wilde juist kleinere klaslokalen, omdat een deel van de activiteiten ook in aangrenzende leerpleinen plaats vindt. Deze leerpleinen liggen langs de gevel waardoor ze ruim van daglicht worden voorzien. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een rustige plek op de kop van het gebouw gekregen. De peuterspeelzaal bevindt zich op de begane grond, terwijl het kinderdagverblijf zich ook over de eerste verdieping uitstrekt. Hier liggen de naschoolse opvang en de babygroepen die een eigen dakterras hebben waar de baby's ook buiten kunnen slapen. In de BSO is een atelier en een kinderkookcafé opgenomen die ook door de scholen gebruikt worden.

Metselwerk sculptuur in jaren 30 wijk

Het gebouw toont als één geheel en is duidelijk herkenbaar in de wijk als bijzonder gebouw. In de gevel accentueren grote glasvakken het centrale deel. De erachter gelegen trappen laten de dynamiek binnen het gebouw zien. De gevel is opgetrokken uit een gemêleerde bruine steen passend bij de rest van de wijk. In de gevel zijn technische banden opgenomen waarin de ventilatieroosters opgenomen zijn. Het gebouw is namelijk voorzien van een decentraal ventilatiesysteem.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
Architectuur
Scholen
Wonen
Alle projecten