Award Label
Award Label
overzicht projecten

De Rhijnsberg

Energiezuinige en flexibele school voor meerdere gebruikers

Duurzaam ontwerp

Voor deze brede school werd door de opdrachtgever, de gemeente Heerde, een duidelijke ambitie uitgesproken wat duurzaamheid betreft; frisse scholen B en een gemiddelde GPR-score van 8. Deze ambitie is op een aantal manieren vertaald in het ontwerp. De grote gevelopeningen voorzien alle groepsruimten rijkelijk van daglicht en besparen in combinatie met daglichtregeling van de armaturen op energiegebruik. De gevel voorziet tevens in een passief gebruik van zonnewarmte. De raamopeningen zijn voorzien van verdiepte neggen en een uitkragende luifel die ervoor zorgen dat het daglicht altijd binnen kan treden maar directe zoninstraling in de zomer juist geweerd wordt. Bij lage zonnestand in de winter wordt de warmte wel toegelaten. Het bouwkundig/constructieve ontwerp staat een zeer grote indelingsvrijheid toe waardoor het gebouw aangepast kan worden aan veranderend gebruik.

"De kinderen ervaren niet dat ze met veertien groepen in een groot gebouw zitten, maar hebben ze een eigen plek die vertrouwd is" - Onderbouwcoördinator Gerlinda van Eijk

Overzichtelijk en toch besloten

In het gebouw zitten twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een BSO en de gymvereniging in de gymzaal. Het combinatiegebouw staat in een wijk met veel jonge gezinnen. Het compacte ontwerp biedt enerzijds een heldere, overzichtelijke organisatie met lange zichtlijnen en anderzijds voldoende intimiteit voor de belangrijkste gebruikers; de leerlingen. Er zijn veel grote ruimten en vooral veel verschillende ruimten. Lokalen zijn steeds per vier geclusterd waardoor kleinere eenheden ontstaan. Het gebouw is verdeeld in vleugels, waarin de onderbouw en bovenbouw hun onderwijsdag doorbrengen. Daardoor ervaren de kinderen niet dat ze met veertien groepen in een groot gebouw zitten, maar hebben ze een eigen plek die vertrouwd is. Functioneel en mooi zijn de leerpleinen; er zijn geen gangen meer, maar werk- en speelplekken buiten het lokaal. Door de schuifpuien tussen twee dubbele groepen kunnen ze de ruimte multifunctioneel gebruiken.

SVP_De_Rhijnsberg_brede_school_Heerde_foto_trappenhuis_en_uitkijk_dakterras
SVP_De_Rhijnsberg_brede_school_Heerde_plattegond_Begane_grond

Gemeenschappelijk hart

De gemeenschapsruimte kan met de twee speellokalen gekoppeld worden tot één grote ruimte die de mogelijkheid biedt tot bijvoorbeeld het geven van (toneel)voorstellingen of het houden van een kerkdienst. Door het niveauverschil in de vloer ontstaat in de gemeenschapsruimte een podium. De verschillende gebruikers zijn rondom deze multifunctionele ruimtes gerangschikt. Dit stimuleert samenwerking en lokt het optimaal benutten van deze grote ruimtes uit.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.

Nog meer zien van SVP?

Architectuur
Scholen
Alle projecten
Uitgelicht
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person