Award Label
Award Label
overzicht projecten

International School Utrecht

Verbinding van verschillende culturen
 • Opgave
  Architectonisch ontwerp nieuwbouw Internationale School op Universiteitscampus
 • Programma
  18.060 m2 BVO incl. parkeerkelder, sportzaal, theater, 1.216 leerlingen van 4-18 jaar, KDV en BSO
 • Locatie
  Utrecht
 • Opdrachtgever
  Gemeente Utrecht
 • Gerealiseerd
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  CROSS architecture, DWA, Pieters bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
International School UtrechtInternational School Utrecht

Een schoolgebouw is voor kinderen een belangrijke plek in hun persoonlijke ontwikkeling. Immers, ze brengen er jarenlang een groot deel van hun tijd door. Het is de plek waar kinderen zich ontwikkelen, ze iedere dag bijleren en steeds slimmer worden, waar vriendschappen voor het leven gesloten worden en waar ze misschien wel voor de eerste keer verliefd worden. ISUtrecht is daarop geen uitzondering. Het is een school die passend onderwijs verzorgt voor zowel kinderen van internationals die kortdurend in Nederland zijn, als voor Nederlandse kinderen die met hun ouders vanuit het buitenland terugkeren naar Nederland, dan wel naar het buitenland vertrekken. Wat de school bijzonder maakt, is dat er zoveel verschillende culturen vertegenwoordigd zijn. Ruimte voor eigenheid en veiligheid zijn daarbij belangrijk, maar ook juist het zoeken naar verbinding tussen al die verschillende culturen. Het voorstel is een duurzaam gebouw. Hoge ambities zijn gesteld op het gebied van Frisse Scholen, GPR, energieneutraliteit en circulariteit. Deze school is klaar voor de toekomst van onderwijsinstellingen waar kinderen opgroeien tot wereldburgers.

Een eigen plek voor kinderen en jongeren

Een uitnodigende entree is essentieel voor een school. Het beoordelingsteam zegt hierover: “De ingang met trap en spiegelplafond ligt op een logische plek, de verkeersstromen zijn slim gescheiden, positief is de splitsing van de entree. Het voelt organisch, open en verwelkomend. Mooie combinatie van klaslokalen en ‘common areas en alles in een fraaie verbinding met de buitenruimte en het landschap.” Voor de jongste kinderen is de entree direct op de begane grond. Vanuit de centrale ruimte bereiken de zogenoemde ‘early years’ en de ‘elementary grades’ hun eigen plek in het gebouw. De leerlingen van het secundary programme komen op de eerste laag het gebouw binnen, via het centrale hart van het gebouw waar zich ook het auditorium en de studio’s en de bibliotheek bevinden. De route is een echte ontdekkingstocht door het gebouw.

SVP_Utrecht_international_school_visual_common_areas
De entree op de eerste verdieping

In onze visie is het gebouw op een logische manier ingedeeld: de jongste kinderen beneden en de oudere boven. In het hart van het gebouw is ruimte voor ontmoeting: hier is sport, muziek of drama de samenbindende factor. Het voorstel is dan ook georganiseerd rond het auditorium waarbij de muziekstudio’s direct bij binnenkomst zichtbaar zijn. Je hoeft elkaars taal niet per se te spreken, maar hier leer je elkaar spelenderwijs kennen door gemeenschappelijke interesses.

SVP_Utrecht_international_school_GIF_concept

Terrassenlandschap als schoolplein

Niets is fijner voor kinderen dan een gezonde, groene buitenruimte. In ons voorstel krijgt de ISUtrecht een buitenruimte die uitdaagt tot sport en spel, die de fantasie prikkelt en waar je vooral ook af en toe lekker vies mag worden! Wij stellen verschillende sferen voor: Urban voor de oudere kinderen en Natuurlijk voor de jongsten, met sport als verbinding. Dit wordt uitgewerkt in verschillende tuinen en pleinen met dezelfde vloeiende lijnen als het gebouw, begrensd door hagen, randen en hoogteverschillen.

Gebouw en buitenruimte zijn vanuit dezelfde gedachte verder uitgewerkt: de glooiende lijnen van het gebouw komen terug in de buitenruimte. Van binnen naar buiten worden de ruimtes steeds groter, je voelt het landschap dichterbij komen.

Bij dit project werken we samen met CROSS architecture, DWA, Pieters bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten.

SVP_Utrecht_international_school_foto's_VR
In samenwerking met TU Delft wordt de International School Utrecht ook in Virtual Reality ontworpen.
No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur isutrecht frisse scholen gpr energieneutraal circulair onderwijsinstelling
Architectuur
Scholen
Alle projecten
Uitgelicht