Award Label
Award Label
overzicht projecten

De Amersfoortse Berg

Een groene, duurzame onderwijscampus
  • Programma
  • Ontwerp
    2021
  • Opdrachtgever
    Onderwijsgroep Amersfoort
  • Oppervlakte
    5.915 m2 (totale terrein)
  • Locatie
    Amersfoort
  • In samenwerking met
    Adviesbureau Haver Droeze, DWA
  • Start bouw
    2023
  • Oplevering
  • Gebruiker
  • FSI
De Amersfoortse BergDe Amersfoortse Berg

Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg in Amersfoort-Zuid is misschien wel de mooist gelegen school van Amersfoort. Aan de goed bereikbare Hugo de Grootlaan gaan circa 1.150 havo- en vwo- leerlingen naar school, midden in een bosrijke omgeving. De school heeft de ambitie de meest duurzame school van Amersfoort te zijn waarbij ‘groen, gezond en duurzaam’ is verweven in zowel het onderwijsprogramma als het schoolterrein.

Het hoofdgebouw uit 1960 en de ‘kunstvilla’ zijn aan vervanging toe en er is behoefte aan twee nieuwe sportzalen. Daarom is SVP gevraagd een ontwerp te maken voor de nieuwe gebouwen en de buitenruimte. Overigens worden niet alle gebouwen vervangen; het onderwijsgebouw uit 2013 en de grote sportzaal uit 2010 blijven staan.

Onderwijs in een groene omgeving

De bosrijke omgeving is een belangrijk onderdeel van de identiteit van De Amersfoortse Berg en inspireerde ons team bij het ontwerp, dat erop is gericht de groene omgeving zoveel mogelijk te ervaren; zowel binnen als buiten. We hebben de positionering van de nieuwe gebouwen zorgvuldig gekozen zodat er bijna geen bomen gekapt hoeven te worden. Bovendien nodigen onze oplossingen uit tot openluchtonderwijs. Ook de campusopzet draagt daar aan bij doordat leerlingen extra veel buiten komen, onder andere bij de wisseling van lessen. We vertellen graag wat meer over de campus en de verschillende gebouwen.

Kernwaarden voor het ontwerp


In tegenstelling tot de huidige situatie, zorgt ons ontwerp van het Entreegebouw voor de herkenbaarheid van een open, uitnodigend en transparant schoolgebouw aan de Hugo de Grootlaan. Mede daarom zijn de entree en de theateraula duidelijk herkenbaar in de gevel en geven is er een doorkijkje naar het groene binnenterrein. Een grote boom in de entreehal draagt bij aan de verbinding tussen het interieur en het landschap en samen met de theateraula en de bovengelegen kunstlokalen wordt zo het gezicht van de school bepaald.

Het Alfa-gebouw, voor onderwijs van de alfa-vakken, is het bestaande gebouw uit 2013 . Hier komen ook de mediatheek en de personeelskamer (met terras). Er zijn op dit moment nog geen verder uitgewerkte plannen.

In het Bèta/Gamma-gebouw komen, zoals de naam al doet vermoeden, de onderwijsfuncties van de secties bèta en gamma. Dit nieuwe onderwijsgebouw krijgt grote puien waarvan sommigen helemaal open kunnen zodat onderwijs in de open lucht op de grote, beschutte omloop mogelijk is. Door de omloop wordt ook het directe zonlicht geweerd en worden de onderwijsruimten niet te warm. Dat het gebouw zo een geheel eigen karakter krijgt is win-win-win!

Het huidige Sportgebouw wordt aangevuld met twee nieuwe gymzalen en ondersteunende functies. De extra entree krijgt een directe verbinding met het sportveld buiten voor een extra sportieve beleving. En daar waar de gymzalen grenzen aan het binnengebied zijn grote ramen zodat je van binnenuit het omringende landschap kunt zien en vanaf buiten de sportende leerlingen zichtbaar zijn.

Naar school in het groen


Campus met een geborgen binnenterrein

Tussen de verschillende gebouwen ligt een grote open en lichte middenruimte, als centrum van de campus, die is omringd door zowel de bosrand als gebouwen. Op deze besloten en veilige plek komt een mooie tuin met fijne zitplekken waar leerlingen graag zijn om te leren, studeren, sporten en kletsen.

Omdat bewegen belangrijk is, hebben we de besloten pauzeplek zichtbaar verbonden met het sportterrein. Zo wordt sport nog meer een vast onderdeel van de school uit en worden leerlingen extra gestimuleerd om te bewegen.

De campus is een open plek in het bos


Een frisse, toekomstbestendige blik op duurzaamheid

Een duurzaam schoolgebouw is voor SVP een gezond gebouw met een lang leven dat zo min mogelijk energie verbruikt. Het gebouw is gasloos, maakt gebruik van lucht-warmtepompen en zonnepanelen (PV). Dankzij de hoogteverschillen in het landschap zijn deze maatregelen zichtbaar wat bijdraagt aan bewustwording. Dit kan worden versterkt met interactieve borden die de opbrengst inzichtelijk maken.

Frisse lucht wordt gewaarborgd door een mechanisch ventilatiesysteem en de ramen die open kunnen. De omloop van het gebouw heeft een belangrijke rol in de (passieve!) klimaatbeheersing van en draagt bij aan energiebesparing. In de zomer zorgt de overstek dat er geen direct zonlicht op de gevel valt waardoor opwarming van het gebouw geminimaliseerd wordt.

Openluchtschool Suresnes, Frankrijk 1935


Om het gebouw toekomstbesteding te maken, is de draagstructuur van de gebouwen opgebouwd uit een skelet van kolommen en vloeren. Met lichte scheidingswanden worden vervolgens de ruimtes gevormd waardoor de indeling van de school eenvoudig kan worden veranderd als er een andere behoefte ontstaat.


Het duurt nog even voordat de bouw start, maar we verwachten dat de school in augustus 2025 de nieuwe gebouwen in gebruik kan nemen.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
scholenbouw onderwijs amersfoort amersfoortseberg gezonde school duurzame school campus frisse scholen hout middelbare school

Nog meer zien van SVP?

Architectuur
Scholen
Alle projecten
Renovatie en Transformatie
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person