Award Label
Award Label
overzicht projecten

De Boomgaarden

Dorpse identiteit

In 2002 is de wijk De Boomgaarden ontstaan op de tekentafel van SVP. De eerste woonbuurt in het plan Vleuterweide ademt de sfeer van de originele plek voordat er gebouwd werd: een gebied ten westen van de stad Utrecht vol met fruitboomgaarden. De opgave die we ons zelfs stelden was, ondanks de standaard VINEX dichtheid, een buurt te ontwerpen met het romantische van een landelijke omgeving. Kersen en appels plukken in de zomer en herfst. En die met de buren samen opeten op de veranda. Kinderen die met kaplaarzen aan slootjes springen en lekker modderig thuiskomen. De ideale woonomgeving voor kinderen om op te groeien.

De ideale woonomgeving voor kinderen om op te groeien

Collectieve perenlaantjes

Het plan is ontworpen vanuit de openbare ruimte: dorpslinten met woningen op kavels van wisselende grootte, geknikte autoluwe perenlaantjes met fruitbomen in het gras, veranda’s bij de voordeur en toevallige ontmoetingsplekken daar waar de laantjes even wijken. Een duidelijk systeem en een duidelijk idee: voor het wonen aan de perenlanen stond collectiviteit centraal, daarom is de architectuur samenhangend. De dorpslinten hebben een gevarieerd karakter, zoals de erven van zelfstandige boerenbedrijven. Door de meanderende perenlanen ontstaat er ruimte tussen deze twee verschillende woonmilieu’s. Precies voldoende om de toch wel behoorlijk stevige parkeernorm op te lossen. Zo zijn de perenlanen zonder geparkeerde auto’s, maar staat de auto toch dichtbij. Nu is even lopen naar je woning de gewoonste zaak van de wereld, maar toen was de auto nog de heilige koe.

Dorpse identiteit

Klimaatadaptieve wijk

En het is een duurzame wijk, iets wat 20 jaar geleden nog niet vanzelfsprekend was. Stedenbouwkundige Esther Vlaswinkel voorzag in 2002 al de noodzaak van klimaatadaptief ontwerpen. Zo is het plan in die tijd zelfs gebruikt in een overheidscampagne 'Nederland leeft met water'. De wadi’s aan weerszijden van de perenlaan vangen het overtollige water op, bewoners zijn zich dagelijks bewust van leven met het water. Tegelijk zijn de wadi’s een vanzelfsprekende overgang tussen de privé veranda en de publieke ruimte. Dat dit ook nu nog werkt is te zien op de recent gemaakte foto’s op deze pagina. De wijk heeft zich ontwikkeld zoals wij dat graag zien en wat voor ons de basis is van het ontwerpen van leefomgevingen - aantrekkelijk om in te verblijven, gezond en duurzaam zijn en mensen en kinderen stimuleren om zich te ontplooien.

Autovrije perenlaantjes
No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
landschappelijk wonen woonwijk duurzaamheid utrecht leidsche rijn vleuten vinex wadi dorps
Stedenbouw
Landschappelijk wonen
Wonen
Alle projecten