Award Label
Award Label
overzicht projecten

Passantenpension

Studio’s voor tijdelijk onderdak
  • Opgave
    Architectonisch ontwerp in hout van nieuwbouw opvanglocatie specifieke doelgroep
  • Programma
    55 studio’s
  • Locatie
    Amsterdam
  • Opdrachtgever
    Gemeente Amsterdam
  • Gerealiseerd
  • Gebruiker
  • In samenwerking met
    Merosch, Fokkens BouwKosten en Adviesbureau Van de Laar
  • Ontwerp
  • Start bouw
  • Oplevering
  • Oppervlakte
PassantenpensionPassantenpension

Het Passantenpension huisvest 55 studio’s voor passanten; zij zijn vaak plotseling dakloos geworden door echtscheiding, uitzetting of andere ingrijpende gebeurtenissen. Om dit te kunnen verwerken is een eigen plek noodzakelijk; een rustige, frisse studio biedt als compacte zelfstandige woonruimte de geborgenheid die de doelgroep nodig heeft. In het gebouw wordt straks het Passantenpension en de Buurtkamer van Centrumeiland gehuisvest. Wanneer de bewoners behoefte hebben aan sociaal contacten afleiding, zoeken ze de levendigheid van de Buurtkamer op. Dat is de plek voor ontmoetingen met buren en buurtgenoten; een huiskamer voor het pension en een schakel in het sociale en ondernemende leven van de buurt. De gevelluiken geven de bewoners vrijheid om zich terug te trekken in alle rust en privacy, of juist licht binnen te laten komen. De functies bevinden zich samen in één gebouw, met een architectonisch gebaar. Desondanks hebben beide functies een eigen identiteit.

Op elke verdieping is voor de bewoners een kleine, gezamenlijke wasruimte. Ook is er per verdieping een zitje om samen in gesprek te gaan. Op de bovenste verdieping is een gezamenlijk dakterras op het zuiden. Ook biedt het Passantenpension ruimte voor een aantal werkplekken en een vergaderruimte voor medewerkers. De vergaderruimte kan ook gebruikt worden door de buurtkamer. Om ruimte te besparen worden de toiletten van de medewerkers gedeeld met de buurtkamer.

Buurtkamer

De buurtkamer is een ontmoetingsplek voor alle bewoners, ondernemers en organisaties op Centrumeiland. Daarom hebben we gekozen om de buurtkamer richting het centrale plein van het eiland te oriënteren en te ontsluiten. De zichtbaarheid van de buurtkamer vanuit de openbare ruimte is groot. De binnentuin wordt volledig ingericht als natuurinclusieve tuin om de biodiversiteit te vergroten.

Zuidgevel - Westgevel - Binnengevel

Hout en groen

De tweedeling van de gevel is duidelijk terug te zien in de materialisatie. De houten gevelluiken van accoya hout hebben een duurzame en natuurlijke uitstraling, welke past binnen de duurzaamheidsambitie van Amsterdam op het Centrumeiland. Het accoya wordt vooraf thermisch verduurzaamd om de levensduur van het materiaal te vergroten. De begane grond en tuingevel worden gekenmerkt door de uitgesproken groene kleur.

Op verschillende plekken komt het groen van de gevel binnen terug; bij de pantry, de toiletten van medewerkers en buurtkamer, de trapleuning en het zitje per verdieping. Het interieur van het passantenpension heeft een rustige en sobere basis. Waar mogelijk wordt het CLT-hout in het zicht gelaten. De overige wanden en het plafond worden wit afgewerkt. De vloer is lichtgrijs, dan wel in de vorm van een gietvloer op de begane grond dan wel een marmoleum vloer op de verdiepingen.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur studio passantenstation buurtkamer centrumeiland amsterdam
Alle projecten
Architectuur
Wonen
Binnenstedelijk