Award Label
Winnaar Woonpionier 2021 en Arie Keppler Prijs 2020 in de categorie Sociaal Cement
overzicht projecten

SET

Voor jongeren, voor de buurt, circulair en modulair

Antwoord op maatschappelijke opgaven

SET speelt in op een aantal belangrijke maatschappelijke opgaven: huisvesting van statushouders, versnellen van de woningbouwproductie en modulair bouwen is een antwoord op circulair bouwen en ontwikkelen. SET geeft met zijn uitstraling het gevoel van permanente bouw, maar is een antwoord op tijdelijk bouwen.

"Leefbaarheid staat centraal in en om dit gebouw"  gedeputeerde Kees Loggen namens de jury van de Arie Keppler Prijs

Plek voor jonge IJburgers

Op een prachtige plek, hebben we een woongebouw gerealiseerd dat aan 180 jongeren (waaronder de helft statushouders) betaalbare huisvesting biedt. De locatie waar SET staat is een plek van waarde voor de bestaande bewoners van IJburg. Deze open plek in het stedelijk weefsel zorgt namelijk niet alleen voor lucht en ruimte in de buurt, maar is ook een speel- en ontmoetingsplaats van de omwonenden. Deze functie moest natuurlijk behouden blijven en heeft geresulteerd in een gebouw dat de plek omarmd.

SET op IJburg in vogelvlucht

Dit is niet alleen bewerkstelligd door het gebouw te positioneren in een L-vorm, ook het geleidelijk aftrappen van het volume in twee richtingen zorgt ervoor dat het gebouw niet te zwaar oogt. Daarnaast zorgt het aftrappen voor veel zonlicht op de open plek en blijft toezicht vanuit omringende bebouwing goed mogelijk, wat de sociale veiligheid bevorderd. De gevel is afgewerkt met een fraaie houten bekleding, onderbroken door fris ogende, horizontale banden. Hierdoor doet het gebouw er ook qua materialisatie alles aan om op een natuurlijke en elegante manier te landen in de omgeving.

SVP_amsterdam_SET_foto_modulaire_woningen_gif_principe

Modulaire units als oplossing

Er is een gebrek aan kleine en betaalbare woningen in de stad. Binnenstedelijke bouwlocaties zijn schaars. De nog braakliggende kavel in IJburg bleek een geschikte locatie voor SET. “Het geplande gebouw voldeed niet helemaal aan het bestemmingsplan, maar vanwege de urgentie mochten we daar maximaal tien jaar van afwijken. Om die reden hebben we gekozen voor een tijdelijke modulaire bouwmethode,” vertelt architect Marcel Steeghs. In een verbazingwekkend tempo is het gebouw op de plek verrezen en het kan indien nodig ook weer gedemonteerd worden om vervolgens op een andere plek weer opgebouwd te worden.

SVP_amsterdam_SET_foto_modulaire_woningen_Plattegrond_axonometrie

Het complex is opgebouwd uit modulaire bouwstenen van ca. 3 x 6 meter. Op elke verdieping beschikt het gebouw over gemeenschappelijke woonruimtes die door de bewoners zelf geprogrammeerd zijn. Het gebouw is daarmee een verzameling van zelfstandige woningen maar ook op te vatten als één groot huis met een kook/eetruimte, een chillruimte, een game kamer of een muziekruimte. Zo wordt ruimte geboden voor bewoners én buurtgenoten en is er inmiddels een levendige en hechte gemeenschap ontstaan.

Download de flyer hier
No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
amsterdam archicad architectuur beng bestemmingsplan bevolkingsdichtheid bim binnenstedelijk biobased biodiversiteit bouwadaptief bouwkundig bouwproject compact wonen conceptwoning duurzaamheid ecologie energietransitie flexwoning flexwonen gebiedsontwikkelaar grondgebonden hoogstedelijk houtbouw kavel klimaat klimaatadaptief alliantie wooncorporatie milieunorm modulair nieuwbouw nieuwbouwwijk omgevingsplan omgevingswet prefab seniorenwoning smart building stedelijk stedelijk gebied stedenbouwkundig subsidieregeling toekomstbestendig transformatiegebied vastgoed verharding visie wijkvernieuwing wijkontwikkeling woning woningbouwbehoefte woningbehoefte woningbouw woningbouwprogramma woningcorporatie woonbehoefte woonkwaliteit woonmilieu woonopgave woonvisie woonvormen woonwijk zorgvastgoed zorgwoning zorgcomplex

Gerelateerde projecten

Architectuur
Wonen
Uitgelicht
Alle projecten
Binnenstedelijk
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person