Award Label
Winnaar Woonpionier 2021 en Arie Keppler Prijs 2020 in de categorie Sociaal Cement
Award Label
Winnaar Woonpionier 2021 en Arie Keppler Prijs 2020 in de categorie Sociaal Cement
overzicht projecten

SET

Voor jongeren, voor de buurt, circulair en modulair

SET speelt in op een aantal belangrijke maatschappelijke opgaven: huisvesting van statushouders, versnellen van de woningbouwproductie via flexwonen en modulair bouwen. Daarnaast is dit project met recht een antwoord op circulair bouwen en ontwikkelen. SET geeft met zijn uitstraling het gevoel van permanente bouw, maar is een antwoord op tijdelijk bouwen.

<quote_01>"Leefbaarheid staat centraal in en om dit gebouw" <quote_01><quote_author_01>- gedeputeerde Kees Loggen namens de jury van de Arie Keppler Prijs<quote_author_01>

Antwoord op maatschappelijke opgaven

Op een prachtige plek, hebben we een flexwonen gebouw gerealiseerd dat aan 180 jongeren (waaronder de helft statushouders) betaalbare huisvesting biedt. De locatie waar SET staat is een plek van waarde voor de bestaande bewoners van IJburg. Deze open plek in het stedelijk weefsel zorgt namelijk niet alleen voor lucht en ruimte in de buurt, maar is ook een speel- en ontmoetingsplaats van de omwonenden. Deze functie moest natuurlijk behouden blijven en heeft geresulteerd in een gebouw dat de plek omarmd.

SET op IJburg in vogelvlucht

Dit is niet alleen bewerkstelligd door het gebouw te positioneren in een L-vorm, ook het geleidelijk aftrappen van het volume in twee richtingen zorgt ervoor dat het gebouw niet te zwaar oogt. Daarnaast zorgt het aftrappen voor veel zonlicht op de open plek en blijft toezicht vanuit omringende bebouwing goed mogelijk, wat de sociale veiligheid bevorderd. De gevel is afgewerkt met een fraaie houten bekleding, onderbroken door fris ogende, horizontale banden. Hierdoor doet het gebouw er ook qua materialisatie alles aan om op een natuurlijke en elegante manier te landen in de omgeving.

SVP_amsterdam_SET_foto_modulaire_woningen_gif_principe

Flexwonen in modulaire units

Er is een gebrek aan kleine en betaalbare woningen in de stad. Binnenstedelijke bouwlocaties zijn schaars. De nog braakliggende kavel in IJburg bleek een geschikte locatie voor het flexwonen project SET. “Het geplande gebouw voldeed niet helemaal aan het bestemmingsplan, maar vanwege de urgentie mochten we daar maximaal tien jaar van afwijken. Om die reden hebben we gekozen voor een tijdelijke modulaire bouwmethode,” vertelt architect Marcel Steeghs. In een verbazingwekkend tempo is het gebouw op de plek verrezen en het kan indien nodig ook weer gedemonteerd worden om vervolgens op een andere plek weer opgebouwd te worden. Het project SET is daarmee één van de allereerste kwalitatieve flexwonen projecten die in Nederland gerealiseerd zijn. Een project waarmee wij als architect onze toegevoegde waarde voor dit soort flexwonen projecten hebben kunnen bewijzen. Dit uit zich niet alleen in tevreden bewoners en buurtbewoners, maar ook de vele prijzen die dit project heeft gekregen. Zelfs jaren na oplevering wordt dit project vaak gebruikt als hét voorbeeld van een goed geslaagd flexwonen project.

SVP_amsterdam_SET_foto_modulaire_woningen_Plattegrond_axonometrie

Het flexwonen complex is opgebouwd uit modulaire bouwstenen van ca. 3 x 6 meter. Op elke verdieping beschikt het gebouw over gemeenschappelijke woonruimtes die door de bewoners zelf geprogrammeerd zijn. Het gebouw is daarmee een verzameling van zelfstandige woningen maar ook op te vatten als één groot huis met een kook/eetruimte, een chillruimte, een game kamer of een muziekruimte. Zo wordt ruimte geboden voor bewoners én buurtgenoten en is er inmiddels een levendige en hechte gemeenschap ontstaan.

Download de flyer hier
No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
flexwonen modulair industrieel bouwen hout set amsterdam ijburg
Architectuur
Wonen
Uitgelicht
Alle projecten
Binnenstedelijk