Award Label
Award Label
overzicht projecten

Lohuizen

Circulaire jongerenhuisvesting op Cruquiuseiland
 • Programma
  Zelfstandige woningen voor 96 jongeren en statushouders variërend van kamers tot kleine appartementen
 • Ontwerp
 • Opdrachtgever
  De Alliantie
 • Oppervlakte
 • Locatie
  Amsterdam, Cruquiuseiland, Th. K. van Lohuizenlaan
 • In samenwerking met
  NEZZT, by De Meeuw
 • Start bouw
 • Oplevering
  2018
 • Gebruiker
 • FSI
LohuizenLohuizen

Een circulaire start

In het Oostelijk havengebied van Amsterdam, op Cruquiuseiland, is het woningbouwproject Lohuizen gerealiseerd. Op een fraai gelegen kavel aan de Th. K. van Lohuizenlaan is een geleed gebouw ontworpen dat een nieuw thuis biedt aan 96 jonge Amsterdammers, waarvan de helft statushouder is. Lohuizen bevat verschillende formaten zelfstandige woningen, variërend van kamers tot mini-appartementen, aangevuld met een gemeenschappelijke ruimte per verdieping, een grotere ontmoetingsruimte op de begane grond en een dakterras. Zo is voor de nieuwe, jonge bewoners ruimte gecreëerd om een hechte gemeenschap te gaan vormen. Een kwalitatieve huisvesting ondanks het flexwonen karakter.

Verbindende elementen met ruimtelijk effect

Het modulaire gebouw is opgeknipt in twee delen. Enerzijds om aan te sluiten op de ritmiek van de bestaande bebouwing langs de Th. K. van Lohuizenlaan, anderzijds om de entrees aan beide zijden van het gebouw te accentueren. Ook ontstaat er door deze compositie van de woonunits, een interessante slinger in het hart van het gebouw, die de ontmoetingsruimte, het trappenhuis en het dakterras met elkaar verbindt. De luifel bij de hoofdentree en ontmoetingsruimte verzacht de overgang tussen het interieur en exterieur.

Van weggooi-samenleving via flexwonen naar een circulaire economie

Het complex is opgebouwd uit modulaire bouwstenen van ca. 3 x 6 meter. Met deze bouwstenen zijn drie typen woningen gerealiseerd, die door bouwer NEZZT zijn ontwikkeld en geprefabriceerd. Alle woningen zijn voorzien van hoogwaardig sanitair, eigen installaties en een eigen keuken. Doordat deze woningen al in de fabriek gerealiseerd worden is het project in zeer korte tijd op locatie neergezet. Ze zullen voor een periode van 10 á 15 jaar op deze plek blijven staan, waarna ze gedemonteerd worden en elders weer een nieuw thuis kunnen bieden. Hierdoor is een begin gemaakt onze lineaire weggooi-samenleving om te buigen naar een circulaire, herbruikbare economie en is dit project de start van een leven lang mensen huisvesten waar dat nodig is. Net als het project SET is daarmee één van de allereerste kwalitatieve flexwonen projecten in Nederland gerealiseerd. Een project waarmee wij als architect onze toegevoegde waarde voor dit soort flexwonen projecten hebben kunnen bewijzen.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.

Nog meer zien van SVP?

Alle projecten
Architectuur
Wonen
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person