Award Label
Award Label
overzicht projecten

Semarang Kota Lama

Ontwikkelvisie voor erfgoed in Indonesië
 • Programma
 • Ontwerp
  2015 -2016
 • Opdrachtgever
  Nederlandse Ambassade Indonesië, Dutch Culture, Oen Semarang Foundation
 • Oppervlakte
  Bruto 3.450 m2
 • Locatie
  Historisch centrum van Semarang, Indonesië
 • In samenwerking met
  Tribes@work, PKMvR heritage research consultancy en The Missing Link
 • Start bouw
 • Oplevering
  2017 tot heden
 • Gebruiker
 • FSI
Semarang Kota LamaSemarang Kota Lama

Verleden en heden verbinden

Geschiedenis kun je gebruiken om plekken nieuwe betekenis te geven. De identiteit kan sterker worden gemaakt, daarmee kan de plaatselijke economie worden verbeterd. In Semarang, Indonesië hebben we dat gedaan voor de Oude Stad, samen met lokale stakeholders.

Verborgen parel in Semarang zichtbaar maken

Kota Lama, de Oude Stad, was tot halverwege de 20ste eeuw één van de belangrijkste handelscentra van Indonesië. Maar is daarna in verval geraakt. De provincie Centraal Java en het stadsbestuur van Semarang willen Kota Lama nieuw leven in blazen. Ook willen ze het op de UNESCO werelderfgoedlijst plaatsen.

De Nederlandse Ambassade in Jakarta heeft gevraagd om vanuit een integrale werkwijze samen met lokale partijen visie te ontwikkelen. Op de toekomst van het historische hart van de stad Semarang, de hoofdstad van Centraal Java.

Alles en iedereen verbinden

De voorbereiding in Nederland bestond uit het inventariseren en analyseren van het erfgoed en de geschiedenis. Maar ook het in kaart brengen van de complexe huidige ruimtelijk- economische opgaven voor het gebied.


Ter plaatse zijn met lokale partijen de bepalende kwaliteiten blootgelegd. Niet eerder spraken zoveel verschillende betrokkenen met elkaar. Kleine en grote ondernemers ‘vonden’ elkaar, bewoners raakten in gesprek met de gemeente. Dit heeft thematische ‘verhaallijnen’ opgeleverd en een set aanbevelingen voor de aanpak die is gepresenteerd aan de gouverneur en het stadsbestuur. In de tweede serie workshops zijn met de zelfde partijen projecten gedefinieerd en is voor concrete initiatieven met hun samen een business canvas gemaakt. De gemeente Semarang heeft budget ter beschikking gesteld aan de BPK2L -The Old Town Board – om deze projecten uit te voeren.

Eind 2016 is het einddocument, de brochure Kissing Sleeping Beauty to Life opgeleverd. Dowload de brochure.

Geschiedenis als Kompas

Zoals Semarang in het verleden de poort was tot de Javazee en Kota Lama de schakel naar het achterland, kan de stad in de toekomst met haven, station en vliegveld niet alleen de hub voor toeristen naar de Borrobudur en Yogyakarta zijn, maar ook zelf een verblijfsbestemming worden. Kota Lama is de best behouden koloniale handelsstad uit Indië met prachtig voormalige bankgebouwen, warenhuizen en hotels uit het begin van de vorige eeuw.

De rivier Kali Semarang krijgt nieuwe betekenis als ketting die de oude wijken als verschillende parels verbindt. De ‘levensader’ moet worden vergroend en kan het cosmopolitische gezicht worden van de historische stad met Arabische, Chinese en Europese gekleurde wijken.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.

Nog meer zien van SVP?

Alle projecten
Gebiedsvisie
Onderzoek
Stedenbouw
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person