Award Label
Award Label
overzicht projecten

Senzora

Stedenbouw én architectuur met een verleden
 • Opgave
  Stedenbouwkundig plan en architectonisch ontwerp transformatie voormalig fabrieksterrein naar woongebied (prijsvraag)
 • Programma
  73 grondgebonden woningen
 • Locatie
  Deventer
 • Opdrachtgever
  Exploitatiemaatschappij Bergsingel BV
 • Gerealiseerd
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Trebbe en Sweco
 • Ontwerp
  2019
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
SenzoraSenzora

Een oud industriecomplex midden in een woonwijk. Een plek die zich door de tijd heen heeft ontwikkeld. In zijn eigen sfeer en uitstraling, de Senzoralocatie in de Raamsbuurt in Deventer heeft het allemaal. De fabrieken van Senzora zijn de afgelopen jaren verhuisd, dus het gebied wacht op een nieuwe invulling: een woonwijk waar de verschillende tijdslagen zichtbaar en voelbaar zijn.

Waar vroeger vrachtwagens af en aan reden ligt nu een groene langzaam verkeerszone – hier begint de Bergsingel, het hart van de wijk. Hier komt de binnenstedelijke sfeer samen met de groene sfeer. Wonen in een binnenstedelijke sfeer of in het groen, alles is mogelijk in de nieuwe buurt. Door te kiezen voor robuuste en industriële stelconplaten in de openbare ruimte blijft het industriële karakter in tact.

Architectonische kwaliteiten recyclen

Het Senzoracomplex geeft het industrieel verleden binnen de singels als één van de laatste locaties in Deventer weer. De tijdslagen die zichtbaar zijn op het Senzoracomplex zijn een belangrijk uitgangspunt geweest voor de invulling van het Senzorakwartier. Naast het stedenbouwkundige plan is de architectuur ook ontworpen door SVP.

Er zijn vier verschillende architectuur sferen te ontdekken: bestaande gebouwen, architectuur met bestaande materialen, maar een nieuwe invulling, architectuur geïnspireerd op Senzoragebouwen en eigentijdse architectuur. Door Senzorabebouwing te behouden en het terugbrengen van beeldbepalende elementen ontstaat er een nieuwe wijk, maar wel eentje met een ziel.

Een nieuwe duurzaamheid

Wat is duurzaamheid anno 2019? Het is zeker dat het klimaat verandert. Wij zijn ons hier bewust van en voelen ons verantwoordelijk om hier in nieuwe plannen iets mee te doen. Een duurzame wijk is niet alleen maar een technisch begrip waar gebouwen goed geïsoleerd zijn en zelf energie opwekken. Het is een wijk waar groene en blauwe netwerken een plek vinden, waar we circulariteit vinden in de bestaande materialen maar ook waar bewoners genoeg ruimte voor ontmoeting hebben, en niet alleen mensen, maar ook insecten, vleermuizen en vogels de nieuwe inwoners zijn.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
 stedenbouwkundig plan en architectuur senzora deventer
Alle projecten
Architectuur
Stedenbouw
Wonen
Binnenstedelijk