Award Label
Award Label
overzicht projecten

Speciaal onderwijs Driekansen

Grote uitdaging voor een kleine school
 • Opgave
  Architectonisch- en interieurontwerp van nieuw schoolgebouw Voortgezet Speciaal Onderwijs.
 • Programma
  720 m2 VSO voor leerlingen van 6 tot 20 jaar
 • Locatie
  Ermelo
 • Opdrachtgever
  Gemeente Ermelo & EduCare
 • Gerealiseerd
  2022
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Van Norel bouwgroep, Brummel Projectinrichters, Versluisgroep B.V., Adviseurs van Rossum, Overdevest Adviseurs, Bureau B+B
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
Speciaal onderwijs DriekansenSpeciaal onderwijs Driekansen

De Driekansen school staat op het bosrijke terrein van zorginstelling ‘s Heeren Loo in Ermelo. De leerlingen die bij Driekansen komen, zijn tussen de zes en achttien jaar. Deze kinderen passen niet in het reguliere onderwijs omdat ze een speciale zorgvraag rondom gedrag hebben. Door de intensieve begeleiding en de kleine klassen van maar zeven leerlingen krijgen ze toch onderwijs en hoeven ze niet uit te vallen.

Een monumentale knipoog

Het schoolgebouw is ontworpen met een knipoog naar het naastgelegen monumentale pand ‘De Oude School’. Het schoolgebouw vormt ook een eenheid met het gebouw voor dagopvang dat aan de andere kant ligt. Details en materialen uit omgeving komen subtiel terug in het nieuwe gebouw.

<quote_01>“Wehebben nu een échte school met aula en praktijklokalen!"<quote_01><quote_author_01>- leerling Driekansen school<quote_author_01>

Puzzelen op de centimeter

Met een bvo van 700 m2 is de Driekansen de kleinste school die SVP ooit bouwde. Maar dat betekent niet dat er minder aandacht was voor het ontwerp. Integendeel! We kunnen stellen dat over elke centimeter is nagedacht zodat de rust en veiligheid voor de leerlingen is gewaarborgd. Veel aandacht ging uit naar de sfeer van de ruimtes die warmte uitstralen, mede door het gebruik van natuurlijke materialen. In deze school was duidelijk geen behoefte aan de momenteel populaire leerpleinen. In plaats daarvan werd bijvoorbeeld de gang, als overgang tussen de rustige en prikkelarme lokalen, een belangrijke ruimte.

De gang is een overgang naar de rustige lokalen.

Een sfeervolle plek

Het ontwerp kwam uiteraard tot stand in nauw overleg met het schoolteam. Met hun praktijkervaring inspireerden de medewerkers van de school ons om het maximale uit de beperkte ruimte te halen. Omdat alle ruimtes prikkelarm en de lokalen afgesloten moeten zijn, neigde de gang een donkere en sombere plek te worden. Door een daklicht over de volle lengte van de gang zorgden we ervoor dat de gang toch een sfeervolle plek is geworden. Het mooiste is misschien wel dat we voorgesteld hebben om toch een kleine aula te realiseren. En dat bleek een schot in de roos bij de leerlingen die blij zijn dat ze nu een ‘echte’ school met aula hebben, net als andere kinderen.

Bij dit project werkten we samen met: Van Norel bouwgroep (aannemer), Brummel Projectinrichters (interieur), Versluisgroep B.V. (bouw managementbureau), Adviseurs van Rossum (constructeur), Overdevest Adviseurs (Installatie adviseur), Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur (terreininrichting).

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur school speciaal onderwijs prikkelarm ermelo driekansen
Architectuur
Scholen
Uitgelicht
Alle projecten