Award Label
Award Label
overzicht projecten

Sporthal en Kindcentrum Cartesiusdriehoek

Een blue zone-ontwerp met extra aandacht voor beweging
 • Programma
 • Ontwerp
  2022, prijsvraag
 • Opdrachtgever
  Gemeente Utrecht
 • Oppervlakte
  Circa 8.728 m²
 • Locatie
  Utrecht
 • In samenwerking met
  Pieters Bouwtechniek, moBius consult, Feniks Installatie‑ adviseurs, Bremen Bouwadviseurs, Inside Outside
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Gebruiker
 • FSI
Sporthal en Kindcentrum CartesiusdriehoekSporthal en Kindcentrum Cartesiusdriehoek

Gemeente Utrecht schreef in de zomer van 2022 een aanbesteding uit voor een basisschool met kinderdagverblijf (kindcentrum) en een sporthal in de nieuwe woonwijk Cartesius vlakbij Station Zuilen. Hoewel SVP de opdracht uiteindelijk niet kreeg, zijn we wel trots op het ontwerp dat we maakten met een integraal ontwerpteam.

Nieuwe woonwijk volgens theorie ‘Blue zones’

De Cartesiusdriehoek wordt een levendige, groene stadswijk. Het stedenbouwkundige masterplan van Mecanoo architecten is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van de ‘blue zones’; vijf gebieden in de wereld waar veel inwoners opvallend lang en gezond leven door hun gewoontes. Voor deze Utrechtse wijk is dit vertaald naar vier thema’s: beweging, gezonde voeding, gemeenschapszin en zingeving & ontspanning. Wij hebben deze thema’s ook als uitgangspunt genomen ons toekomstbestendige en duurzame ontwerp voor de sporthal en het kindcentrum.

Het nieuwe gebouw maakt onderdeel uit van de ‘groene lus’ rond de wijk met een doorgaande fietsroute die beweging stimuleert.

Een gezond gebouw dat elkaar ontmoeten stimuleert

Het ontwerp is gericht op bewegen, spelen, leren en ontmoeten voor, achter, in en op het gebouw. De verschillende functies zijn slim samengevoegd in een zeer compact, duurzaam gebouw waar je je prettig voelt. De voorzijde van het multifunctionele gebouw met de hoofdentree is duidelijk herkenbaar in de wijk. Het grote raam in de sporthal biedt zicht op sportende mensen. Hierdoor ademt het gebouw ‘bewegen’ uit. Uiteraard wordt de sporthal gebruikt door zowel de school als wijkbewoners.

De voorzijde heeft een duidelijk herkenbare entree.
Een klein openluchttheater biedt extra kansen voor ontmoeting.

Op de herkenbare gevel van de sporthal zijn de PV-panelen een creatieve eyecatcher met een educatieve waarde. Ook de zonnepanelen in de pergola op de daktuin wekken energie op. De taluds worden gebruikt voor warmte- en koude-opslag. Via het klimaatadaptief ingerichte, terrasvormige groene dak kun je naar de verschillende functies wandelen. De daktuin zorgt voor biodiversiteit en biedt ruimte aan een kas die kan worden gebruikt bij het onderwijs. Het groene dak heeft ook een isolerende functie en kan water opvangen.

Een klimaatadaptief ingericht terrasvormig dak ontsluit de verschillende functies.
De PV-panelen zijn een echte eyecatcher.

Het gebouw kan volledig demontabel en circulair worden gebouwd met grotendeels biobased materialen met een lage CO2 footprint. De materialen zijn bovendien vochtregulerend en isolerend. Daarnaast maken we gebruik van hergebruikte materialen zoals een donorskelet en materialen van het te slopen gebouw op de locatie.

De uitgangspunten van blue zones vind je ook binnen terug.

Om op een energiezuinige manier een prettig klimaat in het gebouw te realiseren bedachten we verschillende oplossingen. Vides en dakopeningen zorgen door het schoorsteeneffect voor een goede natuurlijke ventilatie. De overstekken aan de zuidzijde weren de zon en door de klaslokalen aan de noordzijde te situeren blijft de energievraag laag. De leerpleinen zijn een geluidsbuffer voor de klaslokalen.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
archicad architectuur beng bim biobased bouwproject duurzaamheid energietransitie hoogstedelijk houtbouw klimaat klimaatadaptief modulair nieuwbouw prefab stedenbouwkundig subsidieregeling vastgoed visie grondgebonden milieunorm omgevingswet blue zone cartesius utrecht

Nog meer zien van SVP?

Architectuur
Scholen
Alle projecten
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person