Award Label
Award Label
overzicht projecten

Watermolenlaan

Transformatie KvK kantoorterrein naar woninggebied
 • Opgave
  Stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitplan en architectonisch ontwerp woningen in kantorentransformatiegebied
 • Programma
  123 appartementen en 11 grondgebonden woningen
 • Locatie
  Woerden
 • Opdrachtgever
  Ter Steege Gebiedsontwikkeling
 • Gerealiseerd
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Adviesbureau Haver Droeze
 • Ontwerp
  2021
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
WatermolenlaanWatermolenlaan

In opdracht van Ter Steege Bouw Vastgoedontwikkeling heeft SVP een stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitplan opgesteld voor het terrein van het huidige Kamer van Koophandel pand aan de Watermolenlaan in Gemeente Woerden. Als onderdeel van de transformatie van Middelland-Noord zal hier een nieuwe ontwikkeling gerealiseerd worden waarin de gemengde stedelijke omgeving, de ruimtelijke beleving en de duurzaamheid integraal samenkomen.

Voorwaarden

Vanuit de opdrachtgever en gemeente werden een aantal spelregels meegegeven. Een paar hiervan zijn bv. de oriëntatie van de gebouwen aan noord-, west- en oostzijde en parkeren uit het zicht van de openbare ruimte. Ruimtelijke randvoorwaarden zijn o.a. het bouwen in 3-4 lagen met accenten van 7-8 lagen mogelijk op strategische plekken. Uiteraard moet het plan ook voldoen aan de kaders die gesteld worden door de woonvisie en de parkeervisie.

Een gelaagd plan

Het plan is letterlijk gelaagd, met blokken die opgebouwd zijn met een onder- en bovenbouw en een plint. Deze gelaagdheid wordt ook doorgetrokken in het groen en de natuurinclusiviteit. De ruimtes zijn gelaagd, deels in de volle grond, deels verhoogd op het dek en met een mix van schaal en oriëntatie, met verrassende routes en veel verschillende plekken. Deze zorgen voor een sterke verbinding met de omgeving. Dit geeft vervolgens voldoende ruimte voor een fijne groene woonomgeving en ook ontmoeting. Het geheel wordt versterkt doordat er in het gehele binnen gebied geen auto’s te zien zijn.
Ook de typologieën en doelgroepen zijn gelaagd. Met een gevarieerde mix die zorgt voor een gemengde buurt met woningen die variëren van 2-kamer-appartementen tot 4-kamer-appartementen en daarnaast ook een flink aantal meerlaagse typologieën - maisonnettes en grondgebonden woningen. Daarmee wordt het een mooie gemengde buurt met een mix van gebouwtypes en doelgroepen.

De duidelijke en heldere opbouw van het ontwerp 

De Woerdense Schaal is een ambitieus en innovatief stadsontwikkelingsproject met kleinschaligheid, een losse structuur, verspringende gevels en wonen in het groen als essentieel element. Watermolenlaan biedt een stedelijke leefomgeving met het z.g. campus principe in het achterhoofd. Hoge dichtheid, variatie in hoogtes, korrel en blokken, contrast en verrassing. De woonbuurt is volledig autovrij, waardoor bewoners genieten van een veilige omgeving. Auto's parkeren aan de randen, met een handige half verdiepte parkeergarage.
De buurt is ontworpen met open ruimtes en variatie binnen en buiten de blokken, wat zorgt voor een levendige en sociale sfeer waarin bewoners van de natuur kunnen genieten en met elkaar in contact kunnen komen. Een sterk verbonden plan zorgt voor gemakkelijke navigatie en ontmoeting. De duidelijke Oost-West en Noord-Zuid routes leiden naar een centrale ontmoetingsruimte met buurtmaker.

Wij hebben een heldere visie opgesteld voor een project met een duidelijk eigen karakter, dat naadloos past binnen de al ontwikkelde ‘Centrale Campus’ zone. Het ontwerp is uitgewerkt in samenwerking met landschapsarchitect Adviesbureau Haver Droeze in een rijke mix van gebouw- en woningtypologieën in een parkachtige, autovrije ruimte. Daarbinnen een centrale 'buurt' ontmoetingsplek en een gelaagde natuurinclusiviteit en klimaatbestendigheid. Een mooie uitdaging voor een plan voor een diverse doelgroep toekomstige bewoners, dat past bij Woerden en in de Campus omgeving, maar dat hier ook een eigen draai aan zal geven.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
stedenbouwkundig plan beeldkwaliteitplan watermolenlaan woerden woningen appartementen maisonnettes parkeergarage natuurinclusief klimaatbestendig
Binnenstedelijk
Gebiedsvisie
Stedenbouw
Wonen
Alle projecten
Architectuur