Award Label
Award Label
overzicht projecten

Watertorenpark

Een watertoren als kloppend hart voor een nieuwe wijk
 • Opgave
  Stedenbouwkundige visie en ontwikkelcriteria t.b.v. herontwikkeling oude watertoren
 • Programma
  16 woningen
 • Locatie
  Hengelo
 • Opdrachtgever
  Ter Steege Bouw Vastgoed BV
 • Gerealiseerd
  2022
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  LRAU Advies + Daadkracht en CROSS Architecture
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
WatertorenparkWatertorenpark

Het Watertorenpark in Hengelo is een bijzonder nieuw woongebied op steenworp afstand van de stad. Samen met LRAU Advies + Daadkracht en CROSS Architecture maakte SVP de stedenbouwkundige visie en stelde de ontwikkelcriteria op voor dit gebied. Het belangrijkste uitgangspunt is wonen in een parkachtige setting rondom de historische watertoren. De uitvoerend architect van de woningen was Beltman Architecten.

Passend bij de watertoren

De kwaliteit van de plek vraagt om lucht en ruimte, een grote mate van openbaarheid en bijzondere bebouwingstypologieën uitgevoerd in eigentijdse architectuur met stoere volumes, passend bij de sfeer van de watertoren en de andere monumentale gebouwen. De uitwerking van onze architectonische uitgangspunten werd gedaan door Beltman Architecten.

Zicht op Watertorenpark vanuit het noordwesten

Samenhang tussen de deelgebieden

Door het creëren van een netwerk van routes en een eenduidige inrichting ontstaat er rust en samenhang in het gebied. De inrichting van de openbare ruimte draagt daar ook aan bij. De landschapsarchitect van Adviesbureau Haver Droeze laat nabij de woningen de ronde vormen van de oorspronkelijke waterbekkens terugkomen als waterpartijen, zodat het onderdeel blijft van het watertorengebied. Ook vormen ze een natuurlijke buffer voor het overtollige hemelwater.

Een eigen huis bouwen

Ten noorden van de watertoren ligt een kleine enclave in het groen met zeven vrije kavels voor het bouwen van een eigen huis. Bijzonder aan deze plek is de ligging dicht bij het centrum van Hengelo in combinatie met de groene context van het park. Alle woningen hebben plek voor de auto op eigen terrein. De enclave is omzoomd door groen waardoor alle woningen rust en privacy hebben.  

Woningen naast de Watertoren

Parklofts in het groen

Ten zuiden van de watertoren ligt een tweede groep woningen. Hier is juist gekozen voor een compacte opzet om zoveel mogelijk groen rondom de woningen te behouden. Je woont hier echt in het park. De woningen zijn geclusterd in een compact blok met een oriëntatie op het groen of op het water. Door variatie in hoogtes, verdraaiingen binnen het blok en verschillende doorkijkjes ontstaat een ontspannen en informeel karakter.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
stedenbouw architectuur beeldkwaliteitplan gebiedsvisie gebiedsontwikkeling natuurinclusief klimaatadaptief watertorenpark hengelo wonen aan het water
Gebiedsvisie
Stedenbouw
Wonen
Alle projecten
Binnenstedelijk