Award Label
overzicht projecten

Weezelanden-Noord

Een dorp in de stad

Tussen park en stad

De stadswijk in Weezelanden-Noord, in Zwolle, tussen stad en park, moet voor een ware facelift van de buurt zorgen. De nieuwe woonwijk vormt een dorp binnen de stad, waar men woont, werkt én waar ruimte is voor ontmoeten. Maar waar ook de nabijheid van de faciliteiten van de stad wordt gevoelt en gebruikt. Dat betekent dat het meer is dan alleen een woongebied. Het plan is terug te voeren op vijf pijlers. Deze pijlers vormen de ruimtelijke vertaling van de kernwaarden.

  1. Verbindende parkruimte als basis - Een ‘groen tapijt’ waarop de bouwblokken secuur gepositioneerd zijn
  2. Variatie in woningen - Sociaal, midden een duur segment zijn gemengd en niet te onderscheiden, zowel op projectniveau als op blokniveau
  3. Compacte alzijdige blokken - Door een handige indeling van de plattegronden komen er geen galerijen voor in het plan
  4. Parkeeroplossing als buurtmachine - Een groen parkeergebouw dat zich aanpast aan de toekomstige vraag door te groeien of in te krimpen en energie produceert
  5. Variatie in volumes - Door de standaard volumes op te toppen, in te drukken of uit te knippen ontstaat een gevarieerd beeld
Vijf pijlers

Dertien blokken

Twaalf alzijdige woonblokken en één parkeergebouw zijn de basis voor ons integrale plan. De diversiteit van de woonblokken zorgt voor een gemixt beeld. De autovrije parkruimte tussen de blokken van verschillende volumes zorgt voor de verbinding van de plekken. Door een handige en flexibele indeling van de plattegronden komen er geen galerijen bij de appartementsgebouwen voor in het plan. Het plan heeft een hoge dichtheid maar oogt toch ontspannen en groen.

Deelsamenleving

De mix van diverse woningen zorgt voor een gevarieerd woonmilieu waar jong en oud elkaar tegemoet komen. Sociaal, midden en een duur segment zijn gemengd en niet te onderscheiden, zowel op projectniveau als op blokniveau. Een groen parkeergebouw zal een echte buurtmachine worden door energie te produceren en kan zich aanpassen aan eventueel toekomstige veranderingen door te groeien of in te krimpen of zelfs van functie te veranderen in de tijd. Kortom: een kleine deelsamenleving in Zwolle, met mooie, klimaatbestendige openbare leefruimte, waar parkeerplaatsen en auto’s worden gedeeld en iedereen met en door elkaar leeft.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.

Gerelateerde projecten

Before After
Credits: ZURB Studios