Award Label
Award Label
overzicht projecten

Axia College

Balans tussen rust, reuring en flexibiliteit
 • Opgave
  Architectonisch- en interieur ontwerp van nieuwbouw school Voortgezet Speciaal Onderwijs.
 • Programma
  400 leerlingen. 6.760 m2 inclusief 2 gymzalen
 • Locatie
  Amersfoort
 • Opdrachtgever
  Stichting Onderwijsgroep Amersfoort
 • Gerealiseerd
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
 • Ontwerp
 • Start bouw
  2025
 • Oplevering
 • Oppervlakte
Axia CollegeAxia College

Het Axia College van Onderwijsgroep Amersfoort biedt voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen in de hele regio. De school is gehuisvest op drie verschillende locaties in Amersfoort die bij de nieuwbouw worden samengevoegd in de wijk Vathorst in Amersfoort.

De nieuwe locatie ligt tussen de snelweg en de Hanzeboulevard; een toegangsroute van Vathorst. We moeten dus goed omgaan met de geluids- en fijnstofregels. Daarnaast zijn de leerlingen zelf uiteraard een vertrekpunt voor onze plannen. We willen hen een uitdagende leeromgeving bieden met de mogelijkheid om je even terug te trekken. Met ons ontwerp creëren we een goede balans tussen rust, reuring en flexibiliteit.

Gebouwvorm bepaald door omgeving

De omgeving heeft grote invloed op de vorm van het gebouw. Zo moet er voldoende afstand tot de snelweg zijn. Bovendien blijkt uit geluidsonderzoeken dat een onderwijsfunctie op de eerste twee bouwlagen ondergebracht moet worden zodat de bouwhoogte voor deze functie beperkt is. We maken van de nood een deugd en plaatsen de sportzalen boven op onderwijsruimtes, natuurlijk met extra maatregelen voor een goede akoestische ontkoppeling.

Bovenaanzicht van het gebouw
In de doorsnede is goed te zien waarom de sportfaciliteiten bovenin het gebouw zijn geplaatst.

Kleinschalig en flexibel

Uit geluidsonderzoek blijkt ook dat de zuidkant aan de snelwegkant stiller is dan de Hanzeboulevard aan de noordzijde. Daarom plaatsen we de onderwijsruimten, de thuisbasis, aan de rustige zuidzijde. De praktijkruimten en gymzalen komen aan de noordzijde en bepalen zo het gezicht van de school.

De gedeeltelijk transparante lokalen zorgen ervoor dat de leerkracht toezicht kan houden op de flexwerkplekken in de gang. Hier vind je ook gespreksruimtes.

Het programma is onderverdeeld in drie domeinen: vmbo, havo en vwo bovenbouw en onderbouw. Deze zijn zo gegroepeerd dat er ‘driehoeken' ontstaan die aan elkaar grenzen. Zo realiseren wij de  gewenste kleinschaligheid en houden we de plattegrond flexibel. Deze flexibiliteit is verder mogelijk dankzij de dragende gevel en doordat de meeste gevelopeningen relatief smal zijn. De praktijkruimten hebben grote openingen aan de zijde van de Hanzeboulevard waardoor de leerlingen en het onderwijs goed zichtbaar zijn.

In de centrale ruimte is niet alleen plek voor ontmoeting, maar ook  om je even terug te trekken.

Ruimte voor ontmoeting

Tussen de praktijkruimten en de theorieruimten is plaats voor ontmoeting. De typische gebouwvorm zorgt ervoor dat deze ontmoetingsruimte niet uit één grote ruimte bestaat, maar heeft een aantal geborgen hoeken. Drie patio’s zorgen voor daglicht en geven leerlingen een beschutte plek om even stoom af te blazen. Dit kan natuurlijk ook op de grote buitenruimte aan de zuidzijde van het gebouw en op het kleine sportveld tussen de beide gymzalen op het dak.

Het spreekt eigenlijk voor zich dat we de eisen die gelden voor een gezonde school volledig hebben opgenomen in het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan voldoende frisse lucht, duurzame materialen en beperkt energiegebruik.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur voortgezet speciaal onderwijs amersfoort vathorst axia college sporthal gymzalen dragende gevel
Architectuur
Alle projecten
Scholen