Award Label
Award Label
overzicht projecten

Botterstraat

Nieuwe architectuur in naoorlogse wijk

Voor Trebbe BV en woningcorporatie De Alliantie hebben wij een stedenbouwkundig ontwerp gemaakt en architectuur mede ontworpen voor de nieuwbouw van grondgebonden woningen in Amsterdam Noord. Op de hoek van de Botterstraat en de Loggerhof is op de plek van een voormalige school ruimte vrij gemaakt voor de bouw van 16 eengezinswoningen. Het concept van de woningen is gebaseerd op het Trebbe BasisWonen product, een methode waarbij de woningen in de fabriek worden geproduceerd en SVP de schil ontwerpt en meedenkt over de indeling.  

Ligging van het ontwerp in de naoorlogse wijk, met in het midden van het woonblok de omsloten achtertuinen.

Om aan het bescheiden vormgegeven woonblok nog bijzondere architectonische elementen te kunnen toevoegen hebben wij gekeken wat er mogelijk is binnen de technische randvoorwaarden van BasisWonen. Zo hebben wij een gevel ontwikkeld die past binnen de unieke stedenbouwkundige context van de omliggende woningen in deze wederopbouw wijk. Daarnaast is de toegang tot de achtertuinen verfraaid met een hoge tuinmuur met een expressief vormgegeven tuinhek. Deze muur koppelt de twee korte rijen woningen aan elkaar waardoor er een alzijdig volume ontstaat dat, net als de bebouwing van de omliggende hoven, de identiteit van het hof bepaalt.

Het bijzonder vormgegeven tuinhek als blikvanger.

Onderzoek transformatie naoorlogse wijken

Voor SVP past deze opgave goed in ons onderzoek over hoe naoorlogse wijken kunnen worden getransformeerd zodat zij weer meer waardering krijgen en passen in de veranderende omgeving. Gemeenschappelijke kenmerken van deze wijken zijn bijvoorbeeld de veranderde bevolkingssamenstelling, gedateerd wooncomfort, duurzaamheid en de leefomgeving. De woningen aan de Botterstraat zullen een nieuwe aanvulling op het woningaanbod in deze buurt vormen, daarmee een nieuwe doelgroep aanspreken en nieuw leven in de wijk gaan brengen.

Before After
Voor en na
No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
Stedenbouw architectuur wederopbouw naoorlogs woonwijk amsterdam svp wederopbouwwijk renovatie verdichting transformatie fabriekswoning sociale huur alliantie woningcorporatie corporatie eengezinswoning woningaanbod
Alle projecten
Binnenstedelijk
Renovatie en Transformatie
Wonen
Architectuur