Award Label
Award Label
overzicht projecten

Campus Plaza

Wonen, studeren, winkelen en ontmoeten
 • Opgave
  Architectonisch ontwerp studentencomplex met voorzieningen op universiteitscampus, pleininrichting
 • Programma
  18.286m² BVO, 440 woningen, commerciële ruimte en KDV
 • Locatie
  Wageningen
 • Opdrachtgever
  Ten Brinke en Plegt-Vos
 • Gerealiseerd
  2016
 • Gebruiker
 • In samenwerking met
  Schreuders bouwtechniek en W/E adviseurs
 • Ontwerp
 • Start bouw
 • Oplevering
 • Oppervlakte
Campus PlazaCampus Plaza

Campus Plaza, een complex van 440 studentenwoningen, is het eerste -en toen het gebouwd werd nog enige- gebouwencomplex op de universiteitscampus van Wageningen waar in gewoond wordt. Een levendige plek waar het leven niet na kantooruren stopt. SVP heeft het ontwerp voor de vier gebouwdelen op alle schaalniveaus gemaakt: het terrein, de architectuur én het interieur.

De campus net buiten de stad

Nieuw entreeplein en gemeenschappelijk binnenterrein

Ruim 100 jaar geleden is de universiteit gestart in het hart van Wageningen. De studenten konden toendertijd te voet naar college. Sinds het vertrek van de universiteit naar een eigen terrein aan de rand van Wageningen, is de Bornsesteeg de belangrijkste fietsverbinding tussen de stad en de Campus geworden. De door ons ontworpen studentenhuisvesting ligt juist aan deze fietssnelweg, in het midden van de universiteitscampus. Onder andere voor sociale veiligheid, maar de fietser wordt zo ook verwelkomd door het entreeplein – de plek voor ontmoeting, het samenkomen en samen zijn. Het plein ontstaat uit een verweving met het omliggend groen, zijn belijning loopt over in de gevelritmiek van de plint en wordt begeleid door de 4- en 7-laagse bebouwing. In de plint van de gebouwen zijn de commerciële functies opgenomen. Hier kunnen studenten op weg naar huis of een college hun boodschappen doen. Het omliggend groen vormt een onlosmakelijk onderdeel van het afwateringssysteem.

Aan de binnenzijde van de blokken ligt een groene binnentuin. Dit is het domein van de bewoners. In een geaccidenteerd terrein bevinden zich verschillende plekken waar de studenten hun eigen invulling aan kunnen geven. Bijvoorbeeld proeftuinen voor eigen ‘groene’ experimenten: learning by doing, of gewoon gezellig een BBQ houden. Om zowel het plein als de binnenterrein zo gebruikersvriendelijk mogelijk in te richten, werd een deel van de auto- en fietsparkeerplekken uit het zicht getrokken en onder de gebouwen opgelost. De gevel van het half verdiepte parkeerkelder is doorzichtig, om de zichtlijnen tussen de groene binnen- en de stedelijke buitenwereld te creëren en faciliteren.

Half verdiepte parkeerkelder onder het gebouw  – verweving met het omgelegen groen - het campus gebouw aan de fietssnelweg

Zelfstandig wonen

Alle studenten van Campus Plaza wonen zelfstandig. De kamers beschikken over eigen sanitaire voorziening en een keukenunit. Alle badkamers zijn modulair en als een prefab element met een hijskraan tijdens de bouw in elke kamer geplaatst. Het gehele complex is met flexibiliteit in gedachten ontworpen. Door de wooneenheden te combineren, kan een deel van de studentenkamers naar een appartement getransformeerd worden. In de plint van het zuidelijk gebouw wordt een kinderdagverblijf gehuisvest. Het flexibele constructiesysteem en systematisch gevelontwerp maken het gebruik door een andere functie, inclusief wonen, mogelijk. Zo kan het Campus Plaza complex met gemak op de veranderende marktbehoeftes reageren.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur campus universiteit wageningen studentencomplex modulair parkeerkelder
Architectuur
Wonen
Alle projecten