Award Label
Award Label
overzicht projecten

Makerskade Strandeiland

Een nieuwe flexbuurt voor Amsterdam
  • Opgave
    Stedenbouwkundige inpassing en architectonisch ontwerp flexwoningen
  • Programma
    349 tijdelijke sociale huurwoningen (studio’s, twee- en driekamerappartementen) in acht gebouwen
  • Locatie
    Amsterdam
  • Opdrachtgever
    De Alliantie, Stadgenoot, Ymere
  • Gerealiseerd
    2025
  • Gebruiker
  • In samenwerking met
    Gemeente Amsterdam, Daiwa House Modular Europe, Barli, Dijk&co
  • Ontwerp
  • Start bouw
  • Oplevering
  • Oppervlakte
Makerskade Strandeiland Makerskade Strandeiland

Strandeiland is het vijfde kunstmatig aangelegd eiland van de Amsterdamse archipel IJburg. In deze nieuwe stadswijk worden in totaal 8.000 nieuwe woningen gerealiseerd. In opdracht van drie corporaties waren wij zowel verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige inpassing van het programma als het architectonisch ontwerp van 349 flexwoningen voor de eerste bewoners.

Nieuwe woonwijk Strandeiland is het vijfde eiland in de IJburgarchipel

Een onderscheidend ontwerp dat past in de omgeving

In ons onderscheidende ontwerp voor de verplaatsbare flexwoningen aan de Makerskade zie je niet alleen veel aandacht voor vormgeving en detaillering, maar ook voor ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie. Zo bouwen we niet alleen een fijne woning, maar ook een prettige omgeving. Het is dus een groot voordeel dat onze architecten en stedenbouwers onder één dak samenwerken. De groene binnenhoven werden ontworpen door Dijk&co landschapsarchitectuur en de gebouwen voor Ymere door onze collega’s van Faro architecten. De gemeente Amsterdam maakte het ontwerp voor de openbare ruimte. Het is een prachtig samenhangend geheel geworden.

Hoofdprincipes stedenbouwkundige opzet

Stedenbouwkundig is gekozen voor een opzet met ‘doorwaadbare’ bouwblokken. De openingen in de bebouwing langs de randen van de kavels bieden toegang tot de besloten, groene binnenhoven. Deze beschutte verblijfsplekken voor de bewoners zijn een aangenaam contrast met de weidsheid van het water en de drukte van de stad. Ook de omliggende openbare ruimte is zorgvuldig vormgegeven en nodigt uit om een wandelingetje te maken, te sporten en te spelen en om elkaar te ontmoeten.

Modulair, maar geen eenheidsworst

Een valkuil van modulaire bouw is dat de uitstraling eentonig of ‘afstandelijk’ industrieel wordt. Dit wordt hier nadrukkelijk vermeden. Het ontwerp omarmt het onderliggende modulaire systeem volledig maar voegt daar een extra laag aan toe door afwisseling in typologie, gebouwhoogte, detaillering en architectonisch karakter. De woningen hebben een houten constructie en gevelafwerking gemeen, maar door verschillende architectuurstijlen en aandacht voor verschil in detaillering en kleurgebruik krijgt ieder gebouw een eigen karakter. Zo krijgt het plan een sympathieke, menselijke schaal en karakter, en ontstaat een volwaardig stuk stad.

De grotendeels houten gebouwen zijn omzoomd met ‘gestapelde veranda’s’ over de volledige breedte van de woningen. De compacte woningen beschikken daarmee allemaal over een riante privé buitenruimte. Een belangrijke kwalitatieve toevoeging aan de compacte huizen! Er worden studio’s, twee- en driekamerwoningen gebouwd van 23 tot 68 vierkante meter.

Op de begane grond zijn gemeenschappelijke ruimtes en inpandige fietsenstallingen opgenomen in het plan. Omwille van het creëren van volwaardige stedelijke blokken hebben de woningen op de begane grond, daar waar mogelijk, hun voordeur direct aan de straat.

Gemeenschappelijke huiskamers en community ruimte

Het is onze stellige overtuiging dat je bij tijdelijk wonen ook aandacht moet hebben voor het vormen van een fijne community. Daarom komen er ook drie gemeenschappelijke huiskamers en een communityruimte voor de bewoners die ze voor activiteiten kunnen gebruiken.

De eerste bewoners kunnen in 2025 hun flexwoning betrekken

De bouw van de flexwoningen is in 2025 gestart. Eind van het jaar kunnen de eerste bewoners van Strandeiland hun nieuwe huis betrekken. De modulaire woningen blijven tenminste tien jaar staan. Daarna worden de gebouwen verplaatst naar een andere plek.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
stedenbouw architectuur beeldkwaliteitplan gebiedsontwikkeling huisvesting flexwonen modulair bouwen strandeiland amsterdam makerskade
Alle projecten
Architectuur
Binnenstedelijk
Stedenbouw
Wonen