Genomineerd voor Stadsbouwprijs Amersfoort 2020
overzicht projecten

Stadskeerkring

Industriële appartementen aan het spoor

Ontspannen verdichting in de binnenstad

Het voor de locatie forse woonprogramma is door SVP vertaald in een slim stedenbouwkundig plan met een ensemble van meerdere blokken die verschillende tussenruimtes definiëren. Om alle hoogteverschillen op een natuurlijke wijze op te lossen is een glooiend terrein aangelegd tussen de blokken en tegen het parkeerdek aan. Diverse paden zorgen voor informele routes tussen de blokken. Met deze nieuwe invulling wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de woningbehoefte in Amersfoort en kan de stad op een ontspannen manier worden verdicht, op steenworp afstand van de binnenstad en alle voorzieningen. Na het stedenbouwkundigplan is ook de architectuur door SVP ontworpen, een integrale opdracht dus, precies waar we van houden!

Industrieel karakter verwijst naar verleden

Op de locatie direct aan het spoor, net buiten de historische binnenstad van Amersfoort, zijn stoere woonblokken verrezen. Het complex ontworpen door SVP bestaat uit een hof, twee blokken en een toren. Het grootste blok heeft een groot dek in het midden, met daaronder ruimte voor parkeren. Dit is niet alleen fijn om auto’s aan het zicht te onttrekken, het bovendek wordt door de bewoners ook gebruikt als ontmoetingsplek. In totaal zijn er 200 nieuwe appartementen gerealiseerd in opdracht van Vastbouw, waarvan 80 woningen in de sociale huur voor Portaal. De spoorzone is van oudsher een plek waar veel industriële activiteiten hebben plaats gevonden.
Voor de architectonische uitwerking hebben we in overleg met de omwonenden aansluiting gezocht met dit rijke verleden en hebben we gekozen voor een industriële uitstraling van de gebouwen. Typerend is het stoere metselwerk met mooie details en grote glasvlakken. De groene, natuurlijke omgeving verbindt de blokken met elkaar en vormt een mooi contrast met de baksteen architectuur.

Samenhang in accenten

De blikvanger van het project is de toren van dertien lagen hoog. Het witte accent vormt een duidelijk oriëntatiepunt vanuit de binnenstad.
Langs het spoor staan naast de toren ook nog twee andere robuuste blokken met geluidswerende serres die de gevel een open karakter geven. In de twee lage gebouwen bevinden zich vier ruime stadswoningen. De woningen bevatten twee woonlagen. Ze verschillen van elkaar in indeling en bieden extra woonruimte of een grote werkkamer of atelier. De stadswoningen hebben niet één maar twee eigen buitenruimtes. Op de begane grond is de beschutte buitenruimte te openen om zo naar buiten te wandelen.
De lichte ruimte in het U-vormige blok vormt een stedelijke kamer waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten, het is tevens verhoogd zodat de er onder gelegen parkeerplekken uit het zicht zijn.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.

Gerelateerde projecten