Award Label
Award Label
overzicht projecten

Walden

Wonen, werken en naar school midden in de natuur.
 • Programma
  woningbouw, school, bedrijvigheid
 • Ontwerp
  2020
 • Opdrachtgever
  VOF FransVast, Gemeente Gooise Meren
 • Oppervlakte
  5 ha
 • Locatie
  Bussum
 • In samenwerking met
  Adviesbureau Haver Droeze
 • Start bouw
  Verwacht 2024
 • Oplevering
 • Gebruiker
 • FSI
WaldenWalden

Van 1975 tot en met 2020 was horecagroothandel Hocras aan de Franse Kampweg een begrip in Bussum en omgeving. Na de verhuizing van het familiebedrijf kwam het tussen twee natuurgebieden gelegen terrein beschikbaar. In opdracht van gemeente Gooise Meren en VOF FransVast maakte SVP samen met Adviesbureau Haver Droeze het stedenbouwkundig plan, een inrichtingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor dit gebied, genaamd Walden 'life in the woods'.


Wonen, werken en naar school in Bussum, midden in de natuur

De prachtig gelegen locatie aan de rand van Bussum ligt dichtbij de meeste voorzieningen en op een steenworp afstand van de natuur. Het gebied is goed bereikbaar met de auto en fiets, en ook een bushalte en station Bussum Zuid liggen dichtbij. De uitdaging waar de ontwerpers voor stonden was de omgevingskwaliteiten te betrekken bij het ontwerp van de nieuwe buurt en de aanwezige natuurwaarden te versterken. Maar ook om tegelijkertijd hele verschillende functies, wonen, onderwijs en werken, op een logische manier bij elkaar te brengen.

Het landschap in de omgeving.

Samen nadenken over het beste plan

De plannen zijn opgesteld in samenspraak met stakeholders als natuurorganisaties Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten en bewoners uit de omgeving. Zij leverden belangrijke input op de thema's: verkeer, de inpassing van de school, stedenbouw en landschap. Ook is er overleg met Montessorilyceum Gooise Meren en de stichting Volant over een nieuwe middelbare school in het gebied.

De uitgangspunten van het concept gevisualiseerd, v.l.n.r. landschap als drager, samenhang in functies, nieuwe verbinding en uitnodigende entree.

Links de plankaart van het gebied en rechts een globale indeling van de functies.


Highlights van het stedenbouwkundig plan

• De historische monumentale bomenlaan blijft en zorgt voor een groene entree.
• Langs de oostzijde van het plangebied (het Luye Gat) loopt een ecologische verbindingszone die het terrein van Goois
   Natuurreservaat en Natuurmonumenten met elkaar verbindt.
• Iedereen woont in het groen en is mede-eigenaar van het park dat natuurinclusief en klimaatadaptief is ingericht.
• Wegen slingeren door het gebied en door de smalle profielen is er weinig verharding.
• Er komt een inclusieve buurt met een grote mix van woningtypes voor verschillende doelgroepen.
• Een groot deel van de woningen heeft een terras in plaats van een grote privé tuin waardoor er meer ruimte over blijft
   voor collectief groen.
• De middelbare school is een eyecatcher bij de entree en sluit qua uitstraling en vormentaal aan op de buurt.
• Er ligt een veilige fietsverbinding tussen de school en de omgeving.
• Parkeren voor de school gebeurt bij de entrees, fietsen komen onder het gebouw zodat veel buitenruimte overblijft.
• Het gebied heeft een heldere zonering van functies.

Beeld van het groene hart van de wijk met rechts terraswoning.

Zicht op het hart van de nieuwe woonwijk.

Ruimtelijke opzet met mix van functies krijgt samenhangende uitstraling

De mix van functies wonen, werken en onderwijs en verschillende soorten gebouwen past straks goed bij elkaar door de samenhang in vormgeving en uitstraling. Een natuurlijk palet van materialen en terugkerende thema's als terrassen en afwisseling van horizontale en verticale elementen in de gevel creëren rust en samenhang.

Beeld van een terraswoning grenzend aan de groene (openbare) binnenruimte.

Verschillende woningen voor diverse doelgroepen

Op de locatie kunnen straks zowel starters, gezinnen als senioren een woning vinden. Er worden in totaal 158 woningen ontwikkeld in verschillende prijsklassen en met verschillende afmetingen. De verschillende woningen zijn zo ontworpen dat ze op een vanzelfsprekende manier in het landschap liggen.

Westelijk, grenzend aan de ecologische zone komen twee-onder-een kapwoningen. Aan de noordzijde worden appartementengebouwen geplaatst met een perfecte zonligging, met aftrappende volumes aan de centrale groene ruimte. In de centrale groene ruimte komen geschakelde woningen met een terras. Het meest oostelijke rijtje in deze reeks van parkwoningen worden drive-in-woningen die de overgang vormen naar het gebied waar ook gewerkt wordt. Tot slot komen er sociale huurwoningen en woningen boven bedrijfsunits in het gebied.

Vogelvlucht impressie.

Kansen voor natuurverbindingen

In de dicht verstedelijkte Randstad is het verbinden van natuurgebieden een belangrijke opgave. En hoewel de bouw van woningen en een school in het plangebied extra druk geeft op de naastgelegen natuurgebieden, zijn er ook kansen om het natuurnetwerk te versterken. En die hebben we ten volle benut!

De verharding van het terrein verdwijnt grotendeels en het hele gebied wordt ingericht als parklandschap waarin woningen, onderwijs en bedrijvigheid te gast zijn. Een centrale groene ruimte vormt het natuurlijke hart van het plan en geeft lucht en ruimte aan iedereen.

Andere voorbeelden waar we aan denken zijn het schakelen van boomkronen over de Franse Kampweg zodat vogels, insecten en mogelijk ook eekhoorns hun route over de weg kunnen vinden. De ontwikkeling van de ecologische zone langs het Luye Gat en de heropening van een bestaande ecoduiker zorgt daarnaast voor een interessante nieuwe schakel voor kleine zoogdieren, amfibieën en insecten.

Een knipoog naar het verleden

Het gebied heeft een rijke historie met verschillende functies: renbaan, landgoed, commune, militair terrein en bedrijventerrein. Twee van deze historische functies zijn extra bijzonder, allereerst renbaan Cruysbergen die tussen 1893en 1912 in gebruik was. Op het terrein van de renbaan is een aantal jaren geleden een luxe woonbuurt ontwikkeld in een natuurlijk landschap.

Een door SVP gemaakte tijdlijn van het gebied.

 

Ook de socialistische kolonie Walden die arts en schrijver Frederik van Eeden in 1898 oprichtte, spreekt tot de verbeelding. Vandaag de dag resteert alleen nog zijn schrijvershut en delen van de monumentale bomenlanen die naar het in 1970 afgebrande landhuis liepen.
We houden deze historie subtiel zichtbaar in onze ontwerpen en de komende periode werkt een erfgoedspecialist verder aan ideeën om de bijzondere historie van het gebied zichtbaar en beleefbaar te maken.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur stedenbouw woningbouw svp scholenbouw nieuwbouw natuurinclusief walden hocras bussum terraswoning transformatie Montessori Lyceum Gooise Meren Stichting Volantis in zorg biodiversiteit biodivers landschappelijk wonen luye gat

Nog meer zien van SVP?

Gebiedsvisie
Wonen
Stedenbouw
Alle projecten
Before After

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6
"blockquote"

<quote_01>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_01><quote_author_01> - naam persroon<quote_author_01>

<quote_02>Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the<quote_02><quote_author_02> - naam persroon<quote_author_02>

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Before After
Ondertitel van een afbeelding
Block Quote
- person